Tužilaštvo traži pet godina zatvora za Dijanu Hrkalović: Prisluškivala i Eleza

1
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo traži pet godina zatvora za Dijanu Hrkalović: Prisluškivala i Eleza
instagram / Dijana Hrkalović

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije u optužnom prijedlogu protiv bivše državne sekretarke u tamošnjem Ministarstvu unustrašnjih poslova Dijane Hrkalović predložilo je sudu da je osudi na kaznu od pet godina zatvora zbog dva krivična djela trgovina uticajem.

Za njene saoptuženike, bivšeg načelnika odjeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića, tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića dvije godine zatvora, piše Telegraf.rs.

Optužni prijedlog je podnijet sudu prošle sedmice i on ne ide na potvrđivanje poput optužnice, već sud po ispitivanju formalne ispravnosti zakazuje početak suđenja.

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Suđenje još nije zakazano, rečeno je Tanjugu u sudu.

Hrkalović se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i nadležnog zamjenika Višeg javnog tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vrijeme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična djela kao vođa kriminalne grupe "Principi".

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašteno prisluškivala bosansko-hercegovačkog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije našoj zemlji zbog niza počinjenih krivičnih djela.

Optužnim prijedlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza tražila da se na mjere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da on ne dođe pod obradu drugih policijskih odjeljenja, te da se spriječi da se prema njemu obave druge mjere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se, također, tereti za krivično djelo trgovina uticajem, a Milenković za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Hrkalović je uhapšena u petak 15. septembra nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a i iste noći joj je određen pritvor, dok se Milenković i Šušnjić brane sa slobode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije