Ideologija predsjednika Xi Jinpinga postala dio ustava Komunističke partije Kine

Fena
Ideologija predsjednika Xi Jinpinga postala dio ustava Komunističke partije Kine
Vladajuća Komunistička partija Kine ugradila je u svoj ustav vojnu misao predsjednika Xi Jinpinga i „apsolutnu“ kontrolu ove Partije nad oružanim snagama.

U ovoj rezoluciji, usvojenoj u utorak na 19. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine, navodi se da će Partija imati apsolutnu kontrolu nad Narodnom oslobodilačkom armijom i drugim narodnim oružanim snagama i da će implementirati ideologiju Xi Jinpinga o jačanju vojske, u okviru amandmana na ovaj temeljni dokument Komunističke partije koja broji preko 89 miliona članova, izvještava Xinhua.

Razvoj Narodne oslobodilačke armije će biti intenziviran jačanjem njene političke lojalnosti, jačanjem vojske kroz reforme i tehnologiju, te rukovođenjem u skladu sa zakonom, navodi se u rezoluciji.

Partija će izgraditi narodne oružane snage koje su poslušne Partiji, koje se mogu boriti i pobijediti, te se uzorno ponašati kako bi osigurale da armija ispuni svoje misije i zadatke u novom dobu, dodaje se.

Uvođenje ovih načela u ustav Partije će „pomoći u osiguranju apsolutne kontrole Partije nad narodnim oružanim snagama, kao i modernizaciji državne odbrane i vojske“, stoji u rezoluciji.

Kako piše AP, Xi Jinping je ovim postupkom unaprijeđen na poziciju najmoćnijeg kineskog čelnika u više decenija, čime je smješten u ravan s nekadašnjim čelnicima Mao Zedongom i Dengom Xiaopingom.

Ovaj potez znači da će bilo kakvo suprotstavljanje Xiju sada biti smatrano prijetnjom vladavini Komunističke partije, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije