Počeo kongres Komunističke partije Kine, Xi obećao izgradnju "moderne zemlje"

Fena
Počeo kongres Komunističke partije Kine, Xi obećao izgradnju "moderne zemlje"
Kineski predsjednik Xi Jinping u srijedu je otvorio kongres Komunističke partije, obećanjem da će izgraditi "modernu socijalističku zemlju" koja nikada neće kopirati političke sisteme ostalih i ostat će otvorena prema svijetu.

Xijev govor dotakao se brojnih tema i njime je otvoren Kongres koji se održava dva puta u deceniji, traje sedmicu dana uglavnom iza zatvorenih vrata i kulminira izborom novog Politbiroa koji će vladati zemljom od 1,4 milijardi stanovnika tokom narednih pet godina.

Kineski čelnik je izložio svoju viziju govoreći pred više od 2.000 delegata u pekinškoj Velikoj dvorani naroda, među kojima je i 91-godišnji bivši predsjednik Jiang Zemin.

"Tokom dugog perioda teškog rada, socijalizam s kineskim licem ušao je u novu eru, ovo je novi historijski pravac u razvoju zemlje", izjavio je Xi.

Kina će ublažiti pristup svom tržištu za strana ulaganja i proširit će svoj sektor usluga, produbit će tržišno orijentiranu reformu svog finansijskog sistema, istovremeno jačajući državne firme, kazao je.

"Kineski politički sistem je najširi, najiskreniji, najefikasniji način da se zaštite temeljni interesi naroda. Ne bismo trebali mehanički kopirati političke sisteme drugih zemalja", izjavio je Xi, prenosi Reuters

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije