U srijedu počinje 19. Nacionalni kongres KP Kine

Fena
U srijedu počinje 19. Nacionalni kongres KP Kine
Sve je spremno za 18. oktobar kada počinje 19. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine.

Na Kongresu će 2.287 delegata sumirati rezultate prethodnog kongresa, izabrati novo partijsko rukovodstvo te trasirati put kojim će se Narodna Republika Kina kretati u narednom petogodišnjem periodu.

Kako piše novinska agencija Xinhua, 19. kongres će razmotriti rad Partije tokom prethodnih pet godina i sažeti precizna iskustva dobijena iz historijskog procesa ujedinjenja i vođenja ljudi iz svih etničkih grupa kako bi iznijeli i unaprijedili socijalizam s kineskim karakteristikama pod vođstvom CK KPK na čelu sa Xijem od 18. NK KPK.  Kongres će dubinski pregledati trenutnu međunarodnu i domaću situaciju i uzeti u obzir nove zahtjeve za razvojem Partije i države kao i nova očekivanja ljudi. Stoga se očekuje da Kongres donese smjernice i zacrta politike koje odgovaraju izazovima vremena.

Ovaj kongres je posebno bitan jer će u njegovom mandatu Kina dočekati stotu godišnjicu od osnutka Komunističke partije Kine. Za tu nadolazeću godišnjicu veže se prvi od „Dva stoljetnja cilja“, da do 2020. NR Kina postane umjereno prosperitetno društvo u svim segmentima. Inače, drugi je vezan za stotu godišnjicu od postanka NR Kine i cilj da do 2049. Kina bude u potpunosti prosperitetno, socijalističko društvo.

Kongres bi trebao dati podsticaj za razvoj socijalizma s kineskim karakteristikama te nastaviti s politikom usvajanja cjelokupnog pristupa ekonomskom, političkom, kulturnom, društvenom i ekološkom progresu.

Na Kongresu će biti izabran novi centralni komitet KPK, najviše tijelo nadležno da sprovodi odluke između dva kongresa, te nova centralna komisija za disciplinski nadzor (CCDI), izuzetno bitna partijska institucija koja nadzire kako dužnosnici na svim nivoima provode zahtijevanu partijsku disciplinu koja podrazumijeva visoke ljudske kriterije, kako moralne tako i stručne.

Tako delegati, koji su izabrani diljem države na lokalnim partijskim komitetima koji održavaju godišnje kongrese, moraju proći provjere kako bi dobili konačne provjere za učešće u nacionalnom kongresu. Izbor delegata proveden je u skladu sa striktim standardima koji se odnose na politički integritet i besprijekoran radni stil te da je 27 osoba, uključujući i neke visoko pozicionirane kadrove, tokom procesa diskvalificirano.

Delegati su izabrani u skladu s Ustavom Partije i zahtijevima Centralnog komiteta KP Kine, u procesu koji kombinira autonomiju partijskog liderstva i demokraciju. Delegati su iznimni članovi KPK koji su, pored pomenutih ličnih osobina, kompetentni u pitanjima države, te imaju izvanredna postignuća u radu - prenose kineski zvanični mediji.

Među delegatima su ne samo partijski lideri nego također članovi KPK s prvih linija proizvodnje i industrije, manjinske etničke grupe, predstavnice žena, kao i oni iz različitih sektora uključujući ekonomiju, nauku i tehnologiju, nacionalnu odbranu, politiku i pravosuđe, obrazovanje, izdavaštvo, kulturu, zdravstvo, sport i društveni menadžment.

Upoređujući s prethodnim, na 19. kongres KPK dolazi više delegata primarne proizvodnje te žena. Prema zvaničnim informacijama, 771 delegat, ili 33,7 procentualno dolaze iz primarne proizvodnje i industrije, što je povećanje od 3,2 procenta upoređujući s prošlim kongresom. Od tog broja, 198 su radnici migranti, 86 poljoprivrednici a 283 profesionalno tehničko osoblje.

Predstavnice žena KPK i članovi koji dolaze iz manjinskih etničkih grupa također su zastupljeni u većem proju, te dosežu 24,1 odnosno 11,5 procenata delegata. Od 55 etničkih manjinskih grupa koje poznaje Ustav NR Kine, na 19. kongresu KPK bit će zastupljeno njih 43.

Prosječna dob delegata je 51,8 godina, što je za 0,2 godine manje u odnosu na 18. kongres. Približno 70,6 procenata delegata su mlađi od 55 godina. Zanimljivo je da se 416 delegata u partiju učlanilo nakon januara 2000. godine, što zvaničnici vide kao potvrdu da se partijski duh prenosi na mlađe generacije. Proces izbora delegata je bio i natjecateljski – više od 15 procenata preliminarno nominiranih eliminirano je tokom procesa.

Kongres KP Kine događaj je od svjetske važnosti. Sadržaj i smjer kongresnih odluka, politika i reformi utjecat će na svjetska ekonomska i geopolitička kretanja. Kineska diplomacija oličena u diplomatskoj misli predsjednika Xi Jinpinga ponudila je kineska rješenja za globalne izazove i stekla simpatije diljem svijeta u proteklih pet godina.

"Pet godina kineski diplomatski napori ubiru plodove, osnaženi inovativnim idejama Xija kao što su izgradnja društva zajedničke budućnosti za čovječanstvo i Inicijativa pojas i put sa namjerom ekspanzije infrastrukturne i trgovačke mreže oko svijeta. Nadalje, tu su kineski prijedlozi za reforme sistema globalnog upravljanja i kineska mudrost prezentirana kroz novi državni razvoj i sigurnosne koncpete. Diplomatski napori predsjednika Xi Jinpinga tokom godina, paralelno s povećanjem značaja kineske uloge u globalnim pitanjima, manifestuju želju, sposobnost i jedinstvene osobine odgovorne velesile", piše Xinhua.

Druga najveća svjetska ekonomija, ističe se u komentaru ove novinske agencije koja prenosi stajališta zvaničnog Beijinga, svakodnevno se pomjera ka centru globalne arene, uzimajući aktivnu ulogu u različitim vrstama međunarodnih poslova. Još važnije, kineska uloga i rješenja regionalnih žarišnih tačaka i globalnih pitanja bivaju široko pozdravljena usred usporene svjetske ekonomije i izazova pred svjetskim mirom.

"Kina se uvijek zalaže za mir, stabilnost i pravdu, ostaje privržena miru doprinoseći globalnom razvoju i održavajući međunarodni poredak. Xijeva diplomacija nikad se nije odmakla od potrebe za osiguranjem zajedničkog razvoja i prosperiteta. Dok otvoreno zagovara politiku vlastitog razvoja, Kina nikad nije zatvorena u smislu dijeljenja prilika za razvoj sa drugim državama. Stoga kineski diplomatski pristup promovira mir, razvoj i prosperitet na putu ka kreiranju zajednice dijeljene budućnosti za čovječanstvo", zaključuje Xinhua.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije