I Rusija prokomentirala napad Irana na Izrael: "Izražavamo najveću zabrinutost"

0
Radiosarajevo.ba
I Rusija prokomentirala napad Irana na Izrael: "Izražavamo najveću zabrinutost"
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Rusije danas, 15. aprila, oglasili su se u vezi s granatiranjem teritorije Izraela. Izjavu, koju je objavila i Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, objavljujemo u cijelosti:

"U noći 14. aprila lansiran je veliki broj projektila i dronova prema teritoriji Izraela. Prema izjavi MVP Irana, ovaj napad je izveden u okviru prava na samoodbranu u skladu sa članom 51. Povelje UN-a kao odgovor na napade na iranske objekte u regiji, uključujući napad na zgradu konzularnog odjeljenja Ambasade Islamske Republike Iran u Damasku 1. aprila, što je naša zemlja najoštrije osudila.

Nažalost, zbog stava zapadnih članica, Vijeće sigurnosti UN-a nije moglo adekvatno odgovoriti na napad na iransko konzularno predstavništvo.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Izražavamo najveću zabrinutost zbog još jedne opasne eskalacije u regionu. Više puta smo upozoravali da će neriješenost brojnih kriza na Bliskom istoku, prvenstveno u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, koje su često podstaknute neodgovornim provokativnim akcijama, dovesti do povećanja napetosti.

Pozivamo sve uključene strane na suzdržanost. Nadamo se da će regionalne države rješavati postojeće probleme političkim i diplomatskim sredstvima. Vjerujemo da je važno da konstruktivni međunarodni igrači doprinesu tome.

Skrećemo pažnju građana Rusije koji se nalaze u Izraelu i susjednim zemljama, prvenstveno Jordanu, Libanu i Siriji, na potrebu praćenja poruka i praktičnih preporuka objavljenih na informativnim izvorima Ministarstva inostranih poslova Rusije, službenim stranicama ruskih inostranih predstavništava u navedenim zemljama, Konzularnog departmana i Departmana Situacijski i krizni centar Ministarstva inostranih poslova Rusije, uključujući i odgovarajući odjeljak ažuriranog resursa - mobilne aplikacije Asistent u inostranstvu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije