Iran i Izrael: Na korak od "noćne more"

4
DW
Iran i Izrael: Na korak od "noćne more"
Foto: Twitter / Ajatolah Ali Hamenei

U posljednje vrijeme se često govorilo da bi rat u Gazi mogao da se proširi kao divlji požar. Nakon iranskog napada je region vrlo blizu ogromne katastrofe, ocjenjuju komentatori medija na njemačkom jeziku.

"Još nikada veliki rat Izraela i Irana nije bio tako blizu", ocjenjuje u komentaru njemački nedjeljnik Cajt.

Na svom portalu navodi da se takav rat smatra "noćnom morom" Bliskog istoka. Iranski napad predstavlja opasnu eskalaciju, ali istovremeno poboljšava diplomatsku poziciju Izraela, ugroženu odmazdom nad Palestincima, ocjenjuje Cajt.

Bosanski lovci na oluje najavili izuzetno visoke temperature: Evo koji dijelovi BiH su na udaru

Bosanski lovci na oluje najavili izuzetno visoke temperature: Evo koji dijelovi BiH su na udaru

"Prekršen je tabu", ocjenjuje Süddeutsche Zeitung, podrazumijevajući pod tim da je Iran prvi put direktno sa svoje teritorije udario na Izrael.

Ishod otvorenim ostavlja komentator berlinskog Tagesspiegel: "Rat u sjenci dva arhineprijatelja ušao je u novu, ekstremno kritičnu fazu. Kuda ona vodi – u najgorem slučaju u dug vojni sukob – teško je reći par sati nakon udara iranske Revolucionarne garde."

Jedno od pitanja je kako će Izrael odgovoriti. "Da li je iranski napad po svom obimu bio tako postavljen da šteta bude relativno mala? Dakle da je Iran uz 'čuvanje obraza' i po principu međusobnog odvraćanja, udara i kontraudara, reagovao na ubijanje čuvara Revolucije u Damasku?"

Izrael objavio detalje: "Evo koju će cijenu Iran morati da plati za napad"

Izrael objavio detalje: "Evo koju će cijenu Iran morati da plati za napad"

"Da li je time zadovoljena odmazda? Tako barem govore iranski zvaničnici. Ili će doći još nešto više? Da li situacija prijeti da Bliski istok padne u haos i rat?", pita se Tagesspiegel.

Rheinische Post bilježi da se požar na Bliskom istoku osjeća u vazduhu. "U posljednje vrijeme se često govorilo da bi izraelski rat u Gazi mogao da se proširi kao divlji požar. Nakon iranskog napada sa stotinama raketa i dronova je region vrlo blizu ovoj ogromne katastrofe."

Ljevičarski list Freitag bilježi da je Iran, slijedeći doktrinu i riječi Ajatolaha Ali Hameneia, "morao" da reaguje nekako na napad u Damasku, predstavljajući to kao zakašnjelu samoodbranu.

"Strateška vrijednost iranskog napada na Izrael je ograničena, ali simbolična vrijednost nije. U ovome zaostrašavanju ogorčenog konflikta koje je bez presedana, Ali Hamenei rizikuje više nego Benjamin Netanjahu", navodi se u komentaru, piše DW.

Austrijski list Standard ocjenjuje da "relativno mala šteta (od napada) daje mogućnost Izraelu da na kontrolisan način završi razmjenu udaraca".

"Prema izjavama iz Teherana, to je i namjera iranskog režima. I to je želja koju saopštavaju vlasti u Washingtonu i drugi saveznici Izraela. Tek rijetke radikalne snage u regionu imaju interesa za divlji ratni požar, o kojem se mnogo govori. Ali, ta opcija još nije isključena", dodaje bečki list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije