Od danas vrijede nova pravila za ulazak u Njemačku

0
Radiosarajevo.ba
Od danas vrijede nova pravila za ulazak u Njemačku
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Njemačka je zabilježila 52.504 nova slučaja zaraze koronavirusom, saopćio je danas Institut za infektivne bolesti "Robert Koch".

U izvještaju se navodi da je od COVID-19 od jučer preminulo 47 osoba i da je ukupni broj sada 115.619.

Njemačka je od početka epidemije registrovala 7,96 miliona slučajeva zaraze.

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Njemačka je jučer zabilježila sedmodnevnu incidencu od 497,1 infekcija koronavirusom na 100.000 ljudi, što je najviše od početka pandemije.

Stručnjaci upozoravaju da treba pratiti broj hospitalizovanih lica.

Predsjednik Instituta Robert Koch Lothar Viller izjavio je da je omikron sada dominantan u Njemačkoj i da zemlja ulazi u "novu fazu pandemije".

"Važnije je koliko će se ljudi teže razboljeti od COVID-19 i koliki će biti teret na zdravstvenom sistemu", rekao je Viller.

Podsjetimo, Njemačka je vratila Bosnu i Hercegovinu na listu visorokrizničnih zemalja, pa će od nedjelje biti otežan ulazak u tu zemlju, odnosno nevakcinisani i osobe koje nisu preležale COVID će morati u karantin.

Pored BiH, na listu zemalja sa višim rizikom infekcije, vraćene su, između ostalih, Srbija, Sjeverna Makedonija, ali i zemlje EU kao što su Francuska, Austrija, Letonija, Bugarska, te i druge države sa više strana svijeta.

Od danas (nedjelja, 16. januar) svi putnici koji žele ući u Njemačku morat će da se registruju elektronski, a moraju da imaju certifikat o vakcinaciji, ili o preležanom COVID-u ili negativan test na koronavirus.

Vakcinisani i izliječeni ne moraju u obavezni desetodnevni karantin. Osobe koje, nisu preležale COVID i nisu vakcinisane, mogu se osloboditi izolacije najranije petog dana testiranjem na COVID-19.

Nevakcinisana djeca, mlađa od šest godina izuzeta su od ove mjere i njima se karantin prekida automatski nakon pet dana.

Njemačka je pooštrila mjere ulaska u zemlju zbog širenja omikron soja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije