I Francuska želi mijenjati ljude i stvoriti supervojnike: "Svi to rade, moramo i mi"

2
Radiosarajevo.ba
I Francuska želi mijenjati ljude i stvoriti supervojnike: "Svi to rade, moramo i mi"
Foto:IMDb / Scena iz filma Univerzalni vojnik

Francuska vojska započinje istraživački rad na razvoju bioničkih supervojnika, što dužnosnici opisuju kao nužni dio održavanja koraka s ostatkom svijeta.

Vojnoetički odbor dao je svoj blagoslov da i Francuska započne s razvojem supervojnika, navodi BBC, i to "uravnotežujući moralne implikacije povećanja i mijenjanja čovječanstva sa željom za inovacijama i jačanjem vojnih sposobnosti".

Uz zeleno svjetlo, Francuska se pridružuje zemljama poput SAD-a, Rusije i Kine koje navodno pokušavaju svojim vojnicima pružiti visokotehnološke nadogradnje.

Etički odbor zaključio je da razvoj supervojnika neizbježno uvodi teška filozofska i moralna pitanja, ali da Francuska mora ići u korak jer druge zemlje istražuju istu tehnologiju.

Ipak, BBC izvještava da je Francuska donijela osnovna pravila, poput zabrane genetskih ili eugeničkih pristupa.

"Ali, moramo se suočiti s činjenicama", rekla je ministrica odbrane Florence Parly. "Ne dijele svi naše skrupule i moramo biti spremni na sve što nas očekuje u budućnosti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije