Deset najvećih tehnoloških dostignuća američke vojske

Radiosarajevo.ba
Deset najvećih tehnoloških dostignuća američke vojske
PrtScr / Najveća tehnološka dostignuća

Kad je riječ o tehnološkim inovacijama, američka vojska nikako ne sjedi na rukama. U protekloj, 2019. godini napravili su značajne pomake u jačanju svoje moći na tom području. Evo pregleda.

Laboratorij za vojna istraživanja CCDC američke vojske ima misiju otkrivanja, inovacije i prijenosa znanosti i tehnologija kako bi američkoj vojsci osigurao dominantnu poziciju globalne strateške sile, piše Zimo.dnevnik.hr,

U 2019. godini navedeni je laboratorij bio vrlo zaposlen, a njihov znanstvenik dr. Alexander Kott složio je listu 10 najvećih ostvarenih napredaka u vojnoj tehnologiji, koji će poduprijeti američku viziju vojnika budućnosti.

10. Umjetni mišići napravljeni od plastike

Američki vojni roboti trebaju biti najjači na svijetu, a za to će se pobrinuti umjetno mišićno tkivo napravljeno od plastičnih vlakana koja su zavijena oko sebe i namotana u oprugu.

Različiti podražaji te mišiće mogu natjerati da se skupljaju ili šire te na taj način oponašaju prave mišiće.

Umjetni mišići potencijalno mogu poboljšati performanse robota, a napravljeni su u suradnji s profesorom s floridskog fakulteta strojarstva.

9. Praćenje zdravstvenog stanja i performansi vojnika receptorima za bioprepoznavanje

Američki vojni i akademski stručnjaci traže načine na koje bi u stvarnom vremenu pratili zdravstveno stanje i performanse vojnika, a to planiraju postići razvojem jedinstvenih receptora za bioprepoznavanje.

Ti su receptori za bioprepoznavanje maleni i jeftini, jednostavno ih je proizvesti i otporni su na atmosferske prilike, a jednom ugrađeni u nosive biosenzore, mogu prikupljati podatke o stanju vojnika iz njegove sline, znoja ili krvi.

Isto tako, ti bi se senzori mogli koristiti i za praćenje bioloških prijetnji iz okoliša, kao i za zdravstvenu dijagnostiku.

8. Nezapaljiva baterija na bazi vode

Vojni istraživači zajedno s kolegama sa Sveučilišta Maryland te laboratorija za primijenjenu fiziku Jons Hopkins razvili su novu, nezapaljivu vodenu bateriju.

Riječ je o vodenim litijskim baterijama u kojima je vrlo zapaljiv elektrolit zamijenjen nezapaljivom otopinom na bazi vode te u kojoj se koristi i litijska sol koja nije neosjetljiva na toplinu, što toj bateriji omogućava skladištenje i primjenu na mnogo većoj temperaturnoj ljestvici.

7. Proizvodnja energije po potrebi korištenjem vodika

Zamislite da vam je za proizvodnju električne energije na terenu potrebno tek malo vode i jedna pločica aluminijske slitine.

Američki vojni stručnjaci istražuju aplikaciju strukturalno stabilne, nanogalvanske slitine na bazi aluminija koja u kontaktu s bilo kojom tekućinom na bazi vode može proizvesti vodik te na taj način proizvesti i energiju bez korištenja katalizatora.

Američki bi vojnici tako na terenu mogli proizvesti energiju samo uz pomoć bilo kakve posude, navedene pločice i primjerice nešto urina.

6. 3D printanje ultrajakog čelika

Tim vojnih istraživača osmislio je način na koji se mogu isprintati 3D ultrajaki metalni dijelovi tako što su prilagodili slitinu koju je prethodno razvilo američko ratno zrakoplovstvo. Naime, tu su slitinu pretvorili u prah, koji se zatim procesom nazvanim "Powder Bed Fusion" pretvara u novi oblik.

Laser 3D printera selektivno topi prah i oblikuje ga u željeni obrazac, a rezultat je komad čelika 50 posto jači od komercijalnog koji i dalje pruža osjećaj kao da je tradicionalno kovan.

To bi trebalo drastično olakšati logistiku na terenu, pogotovo kad su u pitanju rezervni dijelovi vojnih vozila svih vrsta.

5. Detektor ljudskih interesa

Istraživači američke vojske osmislili su detektor ljudskog interesa koji određuje gdje je usmjeren pogled pojedine osobe i koji dekodira moždanu aktivnost te osobe.

To bi trebalo vojnicima na terenu pomoći u poboljšanju svjesnosti situacije u kojoj se trenutačno nalaze na bojnom polju, omogućiti zapovjednicima da donose bolje zapovijedi te poboljšati suradnju budućih timova vojnik-robot.

4. Umjetna inteligencija koja otkriva materijale učinkovite za gorivo

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Cornell, koje financira američka vojska, razvio je sustav nazvan CRYSTAL, kolektiv algoritamskih botova koji prebiru između stotina tisuća kombinacija i elemenata te na taj način eksperimentiraju s dostupnim materijalima na terenu kako bi vojniku pronašli kombinaciju najbolje iskoristivu za proizvodnju energije.

Sustav je u stanju poštivati zakone fizike i kemije te može otkriti i novu generaciju materijala koji bi jednog dana mogli biti od velike pomoći američkim vojnicima na terenu.

3. Robotske mreže za usmjerenu komunikaciju

Stručni tim američke vojske otkrio je nov način slanja usmjerenih radiosignala u fizički kompleksnim okolinama. U tom smislu razvili su robotske platforme s antenama za niske frekvencije i umjetnom inteligencijom koje se same organiziraju i prilagođavaju u usmjerenu antensku mrežu.

Ta je mreža tako postavljena da emitira zračenje u svim smjerovima, na taj način kreirajući usmjeren signal prema trenutnoj potrebi vojnika.

To omogućuje robusnu bežičnu komunikaciju na većim udaljenostima koja penetrira kroz građevine u zahtjevnim urbanim sredinama.

2. Samoiscjeljujući materijal

Američki vojni istraživači i njihovi partneri iz Texas A&M-a napravili su reverzibilni premreženi epoksid koji se može 3D printati i koji se samoiscjeljuje pri sobnoj temperaturi bez korištenja bilo kakvih drugih podražaja ili materijala.

Jedinstvena kemijska formula tog materijala omogućuje mu da se može i temperaturno programirati u druge oblike.

1. Timovi robot-vojnik

Kako naučiti robota da razmišlja u nepoznatoj sredini i uvjetima, kad ne znate kako izgleda bojno polje i kad nemate mogućnost promijeniti sredinu kako biste pogodovali sposobnostima robota?

Američki vojni istraživači upravo su razvijali takve, nove algoritme i sposobnosti, dosad neviđene u robotičkoj industriji. Oni vojnim robotima omogućuju djelovanje u ranije navedenim uvjetima.

Ti algoritmi predstavljaju mozak robota i pripremaju ga za interakciju s nepoznatim objektima, uvjetima i scenarijima te u konačnici robota pripremaju za buduće partnerstvo s vojnicima na terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije