Azerbejdžan proglasio ratno stanje: Počela mobilizacija vojno sposobnih

0
Radiosarajevo.ba
Azerbejdžan proglasio ratno stanje: Počela mobilizacija vojno sposobnih
PrtScr / Sukobi

Parlament Azerbejdžana proglasio je ratno stanje i policijski čas u nekoliko regiona nakon sukoba oko Nagorno-Karabaha.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su armenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

"Armenske snage jutros su počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja. Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra", rekao je Alijev.

On je istakao da Azerbejdžan neće ostati nijem na djelovanje Armenije.

Lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan poručio da je počela mobilizacija svih građana starijih od 18 godina i da je u zemlji proglašeno ratno stanje.

Parlament je odobrio odluku predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva o proglašenju ratnog stanja u nekoliko područja zbog sukoba na liniji razgraničenja između Armenije i Azerbejdžana.

U skladu s odlukom donesenom na vanrednom sastanku, državljanima Azerbejdžana i strancima u toj zemlji bit će djelomično i privremeno ograničena određena ustavna prava i slobode, te imovinska prava.

I u Armeniji je premijer Nikol Pašinjan proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije