Houston: Čuju se eksplozije u hemijskoj industriji, prijeti prava katastrofa!

Radiosarajevo.ba
Houston: Čuju se eksplozije u hemijskoj industriji, prijeti prava katastrofa!
Uragan Harwey koji je poplavio i uništio dobar dio četvrtvog najvećeg grada u SAD-u Houstona, donio je nove probleme za stanovnike Houstona i većeg dijela Teksasa.

Naime, hemijska industrija Arkema, koja se nalazi u Crosbyju, predgrađu Houstona, poplavljena je, a došlo je i do dvije eksplozije. Vlasti su odmah započele sa evakuacijom stanovništva, jer se radi o opasnim materijama.


Američki mediji prenose da su odjeknule dvije eksplozije i da se vidi dim iz postrojenja.


Arkema je ostala bez struje, a nekoliko preostalih zaposlenih radnika evakuirano je u utorak iz postrojenja.

Ova industrija nalazi se na 32 kilometra udaljenosti od centra Houstona. Vlasti su naredile evakuaciju stanovništva u prečniku od 2,4 kilometra od fabrike.


Iz kompanije Arkema saopćeno je da je na postrojenje u ponedjeljak palo 101,6 centimetara kiše po kvadratnom metru.


Hemikalije koje se proizvode koriste se za vještačka đubriva i za određene građevinske materijale. Pri visokim temperaturama postanu eksplozivne i potrebno ih je čuvati na hladnom mjestu.


S obzirom na to da je nestalo električne energije jer su se generatori pokvarili, te da ne rade rashladni uređaji, temperatura u postrojenju raste i prijeti velikom eksplozijom i katastrofom za Houston.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije