"Hodom Živih" od Auschwitza do Birkenaua odana počast žrtvama Holokausta

4
Radiosarajevo.ba
"Hodom Živih" od Auschwitza do Birkenaua odana počast žrtvama Holokausta
Foto: Reuters / Hod živih, odana počast za žrtve Holokausa

Četrdesetak osoba koje su preživjele Holokaust bile su danas na čelu Hoda Živih kojim se odaje počast žrtvama logora smrti Auschwitz-Birkenau u Oswiecimu, dan uoči 80. godišnjice ustanka u varšavskom getu.

Svake godine preko hiljadu mladih Židova i nežidova iz cijelog svijeta učestvuje u hodu što se organizira na mjestu gdje je nekada bio logor smrti, koji je u Poljskoj otvorila nacistička Njemačka tokom Drugog svjetskog rata.

Auschwitz-Birkenau je simbol nacističkog genocida počinjenog nad šest miliona europskih Židova, kojih je milion pobijeno u tom logoru u periodu od 1940. do 1945. godine. 

U Sarajevu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

U Sarajevu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Logor u kojemu je smrtno stradalo i oko 80.000 Poljaka nežidova, 25.000 Roma i 20.000 sovjetskih vojnika oslobodila je Crvena armija 27. januara 1945.

35. izdanje "Hoda živih" počelo je tužnim zvukom šofara - tradicionalnog jevrejskog ovnujskog roga koji simbolizira slobodu - na ozloglašenoj kapiji "Arbeit Macht Frei" (Rad će vas osloboditi) u Auschwitzu.

Maršu od tri kilometra ove godine posebno su prisustvovali italijanski predsjednik Sergio Mattarella i izraelski ministar obrazovanja Yoav Kisch.

Varšava će u srijedu 19. aprila obilježiti ustanak u Varšavskom getu, koji je izbio prije 80 godina, 19. aprila 1943. godine.

Nakon 30 godina: Logoraši Stoca posjetili prvi put bivši logor Grabovine kod Čapljine

Nakon 30 godina: Logoraši Stoca posjetili prvi put bivši logor Grabovine kod Čapljine

Predsjednici Izraela i Njemačke će prisustvovati i očekuje se da će posjetiti mjesto nekadašnjeg jevrejskog okruga.

Nijemci su zatvorili do 450.000 Jevreja na područje od nešto više od tri kvadratna kilometra - od kojih je većina umrla od gladi ili bolesti unutra ili su odvedeni u logor smrti istočno od Varšave, prenosi Yahoo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije