Hoće li četvorica bivših policajaca biti osuđena zbog smrti Georgea Floyda?

Radiosarajevo.ba
Hoće li četvorica bivših policajaca biti osuđena zbog smrti Georgea Floyda?
Foto: Screenshot / Keith Ellison

Keith Ellison, glavni državni tužitelj u Minnesoti kazao je u razgovoru za CNN da na slučaj protiv policajaca optuženih za ubistvo Georgea Floyda ne gledaju kao na lagan, ali da će raditi izuzetno naporno i kao jedan u tužiteljskom timu.

Odgovarajući na pitanje da li će četvorica policajaca biti osuđena zbog smrti Floyda, dodao je da će uložiti u slučaj sve što imaju i učiniti sve da budu proglašeni krivim.

"Nadam se da će sudije vidjeti dokaze na način na koji treba, a to je da su optuženi krivi", rekao je Ellison.

Podsjetimo, policajac Derek Chauvin, koji je prošle sedmice u Minneapolisu nasilno priveo Afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom gotovo devet minuta pritiskao vrat, nakon čega je Floyd preminuo, optužen je za ubistvo bez predumišljaja, odnosno ubistvo drugog stupnja. Tri policajca koja su sudjelovala u hapšenju Floyda optužena za pomaganje i poticanje na ubistvo.

Policajci Thomas Lane, J. Alexander Kueng i Tou Thao mogu po toj optužnici, ako budu proglašeni krivim, biti osuđeni na do 40 godina zatvora.

Od advokata optužene trojice policajaca moglo se čuti da su pokušali "skinuti" Chauvina, da su pokušali uraditi pravu stvar.

"Dok se sve dešavalo niko se nije mrdao. Na kraju će porota odlučiti, mi vjerujemo da su saučesnici", dodao je Ellison.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije