Za trojicu policajaca u slučaju ubistva Georgea Floyda određena vrtoglava kaucija

Radiosarajevo.ba
Za trojicu policajaca u slučaju ubistva Georgea Floyda određena vrtoglava kaucija
Foto: Minnesota Judicial Branch / Policajci

Tri policajca iz Minneapolisa optužena za pomaganje i poticanje na ubistvo Georgea Floyda danas su prvi put izvedena pred sud koji im je odredio kauciju za privremeno puštanje na slobodu od milion dolara.

Policajac Derek Chauvin koji je prošle sedmice u Minneapolisu nasilno priveo Afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom gotovo devet minuta pritiskao vrat, nakon čega je Floyd preminuo, optužen je za ubistvo bez predumišljaja, odnosno ubistvo drugog stupnja, dok su tri policajca koja su sudjelovala u hapšenju optužena za pomaganje i poticanje na ubistvo, prenosi Hina.

Policajci Thomas Lane, J. Alexander Kueng i Tou Thao mogu po toj optužnici, ako budu proglašeni krivim, biti osuđeni na do 40 godina zatvora.

Chauvin bi pred sud trebao biti izveden 8. juna.

Smrt 46-godišnjeg Georgea Floyda izazvala je velike proteste širom SAD-a protiv rasizma i policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije