Pojavio se morbidan izazov kojim ismijavaju smrt Georgea Floyda

Radiosarajevo.ba
Pojavio se morbidan izazov kojim ismijavaju smrt Georgea Floyda
Foto: Twitter / Sramotan izazov

Sramotan i morbidan novi izazov pojavio se na društvenim mrežama pod nazivom "George Floyd challeng".

Izazov je sliku ili snimku gdje jedna osoba leži s rukama na leđima dok joj druga koljenom pritišće vrat.

Amerika je zadnjih dana u neredima i haosu koji su potaknuti brutalnom smrću Afroamerikanca Georgea Floyda. On je ubijen. Preminuo je nakon što mu je policajac pritisnuo koljenom vrat dok j eležao na zemlji. Floyd je molio i govorio da ne može da diše. Sve je snimila slučajna prolaznica i snimak je potresao svijet. Inače, Floyda su priveli nakon prijave da je htio u prodavnici platiti lažnom novčanicom, što se ispostavilo kasnije netačnim.

I dok se širom SAD-a održavaju protesti, koji su se proširili i na druge dijelove svijeta, kako bi se ukazalo na problem rasizma, neko je smislio, širi i učestvuje u ovom neljudskom izazovu.

Slike izazova ubrzo su se proširile Twitterom i, s punim pravom, dobile lavinu negativnih komentara.

"Kako vas nije sram, kome je uopće palo na pamet započeti ovaj užasan trend?", "Ko je j..... pokrenuo ovaj izazov? Goeorgea Floyda je ubio policajac i svi koji učestvuju u izazovu zaslužuju trunuti u paklu", bili su neki od ogorčenih komentara.

Neke su poruke upućene Twitteru u kojem se zahtijeva da "rade svoj posao i da nađu ove ljude".

Izazov je došao u oči javnosti kada su trojica tinejdžera u Ujedinjenom Kraljevstvu uhićena pod sumnjom na zločin iz mržnje, prenosi New York Post.

Instagram i Facebook od tada su zabranili korištenje tog hashtaga, ali je on i dalje prisutan na TikToku gdje ljudi i dalje objavljuju svoju verziju izazova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije