Historijski susret u Najafu: Papa se sastao s poglavarom iračkih šiita

0
Radiosarajevo.ba
Historijski susret u Najafu: Papa se sastao s poglavarom iračkih šiita
Foto: EPA-EFE / Papa se sastao s poglavarom iračkih šiita

Poglavar Katoličke crkve papa Frane (84) i poglavar iračkih šiita veliki ajatollah Ali al-Husayni al-Sistani (90) razgovarali su jutros u Najafu oko 50 minuta, 20 minuta duže nego je bilo predviđeno programom.

Iz vatikanskih izvora se čuje da je Papa zahvalio Al-Sistaniju na tome kako je šiitska zajednica „digla svoj glas u obranu progonjenih […] zauzimajući se za svetost ljudskog života“.

Iz šiitskih izvora u Najafu čuje se da je Al-Sistani rekao Frani: „Morate nastaviti odgajati vašu [tj. katoličku] djecu u duhu dijaloga“.

Sastanak je naveden kao privatan, pa nema ni rezimea, ni dokumenta. I bez toga, susret je historijski: prvi između nekoga katoličkog pape i nekog šiitskog ajatollaha.

Al-Sistani ne prima gotovo nikoga.

Na primjer, od iranskih šiita primio je samo iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Ipak je često uvršten među 10 najutjecajnijih muslimana, odnosno među 100 najutjecajnijih muslimana u svijetu.

Među šiitima je veliki ajatollah vjerski, duhovni, društveni i politički autoritet. Al-Sistaniju je snaga u školi svetoga grada Najafa, koja je u nesuglasju sa školom u svetom gradu Qomu u Iranu, odakle državom ravna veliki ajatollah Ali Hosseini Hamenei, kao i Ruhollah Mussawi Homejni prije njega. Stoga je jasno zašto je Najaf morao biti jedna etapa Franina pohoda jer je nastojao pohoditi sve vodeće snage u multifacetnom Iraku.

Rim je grad gdje su smaknuti i ukopani apostoli Petar i Pavao, što ga čini drugim svetim gradom kršćanstva nakon Jeruzalema, Najaf je grad gdje je ukopan Alija, Muhammedov rođak i zet, četvrti sunitski kalif i prvi šiitski imam, u svetištu čija je kupola pozlaćena i koje čini Najaf trećim svetim šiitskim gradom, nakon Mekke i Medine.

Po završetku susreta Papa se na aerodrom u Najafu vratio u istome blindiranome mercedesu s crvenom vatikanskom registracijom SCV1 kojim je stigao na sastanak s Al-Sistanijem, te je odletio za Ur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije