Prvi put u historiji: Papa Franjo danas započinje višednevnu posjetu Iraku

1
Radiosarajevo.ba
Prvi put u historiji: Papa Franjo danas započinje višednevnu posjetu Iraku
Foto: EPA-EFE / Papa Franjo danas dolazi u Irak

Papa Franjo počinje danas prvi u historiji papinsku posjetu Iraku, što je čin solidarnosti s tamošnjom drevnom, ali sve manjom kršćanskom zajednicom i simbolična gesta prema muslimanima.

Papin pohod održat će se u vrijeme kad se Irak, razoren desetljećima sukoba, suočava s drugim smrtonosnim valom pandemije koronavirusa, ali i ponovnim izbijanjem nasilja.

Progoni su već prorijedili kršćansku zajednicu u Iraku - jednu od najstarijih u svijetu - koja je 2003. godina imala 1,5 miliona vjernika, a danas ih je tek 400.000.

Gotovo 1650 kilometara papa Franjo će prijeći u tri dana, uglavnom zračnim prijevozom. Franjo u sedmicu dana pastirskog pohoda Iraku želi izraziti solidarnost s kršćanima i s ostalih 40 miliona Iračana.

Papa je pred posjetu Iraku koja će trajati do ponedjeljka, 8. marta, pozvao vjernike da se mole kako bi njegov odlazak u tu zemlju prošao na najbolji način i donio željene rezultate.

Specijalne jedinice iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova i vojska Iraka postaviće poseban bezbjednosni kordon oko pape gdje god da krene, a dronovi će neprestano nadgledati rute kojima će se kretati.

Timovi za eksplozive i antiterorističke jedinice biće u pripravnosti u slučaju otkrivanja bilo kakvih sumnjivih naprava ili izbijanja uličnih sukoba.

Ukupno 10.000 obučenih službenika brinuće se za bezbjednost pape.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije