Herojski čin 'vrijedan' osam godina zatvora: Naljepnice s cijenama zamijenila antiratnim porukama

1
Radiosarajevo.ba
Herojski čin 'vrijedan' osam godina zatvora: Naljepnice s cijenama zamijenila antiratnim porukama
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Namirnice

Ruska muzičarka koja je naljepnice s cijenama u jednom supermarketu zamijenila s antiratnim porukama u četvrtak bi trebala saznati svoju presudu, a državni tužitelj traži zatvorsku kaznu od osam godina.

Slučaj 33-godišnje Aleksandre Skochilenko dio je strategije 'gušenja' svakog glasa ili izraza pobune protiv onoga što Rusija naziva 'specijalnom vojnom operacijom' koja je, između ostalog, rezultirala s 20 hiljada pritvorenih osoba i 800 kaznenih postupaka, ističu kritičari režima. 

Nakon što je u februaru prošle godine poslala vojnike na Ukrajinu, Rusija je postrožila zakone ne bi li ušutkala kritičare koje smatra odgovornima za unošenje razdora i podjela u društvu, dok se zemlja, prema riječima predsjednika Vladimira Putina, nalazi usred 'egzistencijalne borbe protiv Zapada'. 

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Skochilenko, muzičarka i umjetnica, priznala je da je 31. marta prošle godine u supermarketu u Sankt Peterburgu ubacila u papiriće s cijenama male komade papira na kojima su bile ispisane poruke protiv ruskih vlasti i rata u Ukrajini

Međutim, optužnica je tereti da je namjerno širila lažne informacije o ruskoj vojsci, što Skochilenko, koja je već provela godinu i pol u zatvoru, odlučno negira.

Njemački medij detaljno opisao zbog čega je 250 advokata u Rusiji u štrajku

Njemački medij detaljno opisao zbog čega je 250 advokata u Rusiji u štrajku

Tužiteljstvo je od suda zatražilo da joj sud izrekne osmogodišnju zatvorsku kaznu i trogodišnju zabranu pristupa internetu zbog 'ozbiljnog zločina počinjenog iz mržnje prema Rusiji'. 

S druge strane, advokati optužene kazali su da je djelovala u skladu sa svojom savješću te da nije počinila nikakav zločin, a boravak u zatvoru ne bi preživjela zbog već postojećih zdravstvenih problema.  

Skochilenko će u četvrtak, 16. novembra, na sudu u Sankt Peterburgu iznijeti završne riječi, dok će sud do kraja dana donijeti presudu.

Amnesty International nazvao je rusku muzičarku 'zatvorenicom savjesti', odnosno osobom koja je zatvorena isključivo zbog nečega u što vjeruje.

Jedna od njezinih advokatica Yana Nepovinnova, prije tri je dana rekla sudu da bi njena klijentica trebala biti oslobođena, piše Slobodna Dalmacija.

"Nikad ne smijete kazniti ljude samo zato što drugačije razmišljaju ili osjećaju. Nikad ne smijete kazniti ljude zbog objektivne kritike upućene prema vlastima i odlukama koje provodi", kazala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije