Heiko Maas krenuo u posjetu pet država

0
Fena
Heiko Maas krenuo u posjetu pet država
Foto: EPA-EFE / Heiko Maas

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas krenuo je u nedjelju na četverodnevnu turneju u pet zemalja, od kojih svaka ima ulogu u kontinuiranim naporima da se izvuku oni iz Afganistana kojima je potrebna zaštita.

Prva stanica Maasove turneje u nedjelju je Turska, koja je od velikog značaja za nastavak operacija na kabulskom aerodromu i prihvat izbjeglica.

Maas kasnije planira posjetiti Uzbekistan, Pakistan i Tadžikistan, tri afganistanske susjedne zemlje, kao i Katar.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Mali ali utjecajni zalivski emirat aktivno učestvuje u evakuacijama iz Afganistana.

Njegova prijestolnica Doha sjedište je političkog ureda radikalnih islamističkih talibana koji praktično služi kao ministarstvo vanjskih poslova novih vladara u Afganistanu i s kojima je njemački pregovarač Markus Potzel danima vodio razgovore o temama vezanim za evakuaciju.

Maas je krenuo na turneju samo tri dana nakon što je Bundeswehr okončao operaciju evakuacije, tokom koje je zrakoplovstvo prebacilo 5.347 ljudi iz najmanje 45 zemalja s kabulskog aerodroma pod ekstremno opasnim uslovima.

Na listama odlazaka njemačkog ministarstva vanjskih poslova nalazi se, ipak, još više od 10.000 ljudi, među kojim 300 Nijemaca.

"Vojna evakuacija sada je okončana. Naš rad nastavlja se, međutim, i mi ćemo ga provoditi dok svako za koga smo odgovorni u Afganistanu bude na sigurnom - obećao je Maas u četvrtak", prenosi dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije