Haotično stanje: Naoružani napadači oteli helikopter UN-a

1
Radiosarajevo.ba
Haotično stanje: Naoružani napadači oteli helikopter UN-a
RAS Srbija / Helikopter / Ilustracija

Somalijska naoružana grupa al-Shabab zauzela je helikopter Ujedinjenih naroda, zajedno sa oko osam ljudi, putnika i posade, rekli su lokalni izvori za BBC.

Helikopter je sletio na teritoriju pod kontrolom grupe u centralnoj Somaliji. Neki izvještaji kažu da je prinudno sletjelo, dok drugi kažu da je slijetanje bilo greška.

Al-Shabab kontrolira velike dijelove južne i centralne Somalije.

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Grupa je povezana s Al-Kaidom i vodila je brutalnu pobunu skoro 20 godina. Zapljenu helikoptera za BBC je potvrdio ministar sigurnosti regije Galmudug Mohamed Abdi Adan.

Nekoliko stranaca i dvoje domaćih bilo je u helikopteru, rekao je somalijski vojni zvaničnik major Hasan Ali za novinsku agenciju Reuters.

"Također je prevozio sanitetski materijal i trebalo je da transportuje povređene vojnike iz regiona Galgudud", rekao je on.

Helikopter se kretao prema gradu Wisil u blizini prve linije ofanzive vladinih snaga protiv al-Shababa kada je sletio. Iz UN-a još nisu komentarisali.

Somalijska vlada je posljednjih mjeseci intenzivirala borbu protiv grupe povezane s Al Kaidom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije