Haotične scene u Italiji: Gori šuma, vjetrovi čupaju drveće, ima poginulih

0
Hina
Haotične scene u Italiji: Gori šuma, vjetrovi čupaju drveće, ima poginulih
Foto: EPA - EFE / Očekuje se jak vjetar / Ilustracija

Aerodrom Palermo na Siciliji zatvoren je u utorak, 25. jula, zbog šumskih požara dok ekstremni vremenski uslovi nastavljaju pogađati Italiju, s jakim olujama koje su uzrokovale štetu i najmanje dvije smrti na sjeveru zemlje.

Aerodrom u glavnom gradu Sicilije ostat će zatvorena do 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, objavio je njen operater na Twitteru, dok se vatrogasci bore s velikim požarom na obližnjem području koji je također poremetio lokalni cestovni i željeznički saobraćaj.

Incident je dodatno pojačao probleme Sicilije na vrhuncu turističke sezone. Glavni otočki aerodrom Catania, peti po veličini u Italiji, zatvoren je prošle sedmice zbog požara u zgradi terminala i ponovno je otvorena samo za nekoliko letova.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Temperature u nekim dijelovima Sicilije jučer porasle na 47.6 stepeni

Toplotni val pogodio je južnu Europu, a visoke temperature donijele su povećan rizik od požara i smrti.

Veliki požar kod Dubrovnika: Vatrena stihija se brzo proširila, vatrogasci branili kuće

Veliki požar kod Dubrovnika: Vatrena stihija se brzo proširila, vatrogasci branili kuće

U nekim dijelovima istočne Sicilije temperature su jučer porasle na 47.6 Celzijevih stepeni, što je blizu europskog rekorda od 48.8 Celzijusovih stepeni zabilježenih na otoku prije dvije godine.

Italija je danas proglasila crvenu uzbunu za 16 gradova zbog visokih temperatura. To uključuje Palermo i Cataniju, gdje su posljednjih dana česti prekidi opskrbe strujom i vodom za koje lokalni zvaničnici djelomično krive vrućinu.

Oluja u Milanu čupala je drveće i kidala krovove, ima poginulih

U međuvremenu, noćna oluja u Milanu trgala je krovove i čupala drveće, blokirajući ceste i prekinuvši nadzemni prijevoz u italijanskoj finansijskoj prijestolnici.

Dvije su žene poginule u ponedjeljak 24. jula, te u utorak 25. jula, u sjevernim pokrajinama Monza i Brescia kada su na njih pala stabla. Jučer je avion američke Delte na letu za New York, koji je poletio iz milanskog aerodroma Malpensa, ozbiljno oštećen u oluji s gradomi bio je prisiljen sletjeti u Rim.

Italija je jedna od europskih zemalja najviše pogođenih klimatskim promjenama, a u maju je pretrpjela smrtonosne poplave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije