Haos u Ukrajini: Rusija u zračnim napadima uništila najveću termoelektranu u regiji Kijeva

3
Radiosarajevo.ba
Haos u Ukrajini: Rusija u zračnim napadima uništila najveću termoelektranu u regiji Kijeva
Foto: Collage / Pogođena termoelektrana Trypilska

Ruski su u noćnim udarima potpuno su uništili termoelektranu Trypilska izvan Kijeva, kao dio velikog napada na pet regija u Ukrajini.

Do 200.000 ljudi ostalo je bez struje, saopštili su ukrajinski zvaničnici, nakon što je više od 40 ruskih raketnih udara i isto toliko napada bespilotnim letjelicama pogodilo regije Harkiv, Zaporizhzhia, Lviv i Kijev.

Udari su također napali i dva podzemna skladišta gdje Ukrajina čuva prirodni gas, uključujući neka koja su u vlasništvu stranih kompanija, saopćila je energetska kompanija Naftogaz.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je: "Neki su projektili i dronovi 'Shahed' uspješno oboreni. Nažalost, samo dio njih. Ruski teroristi ponovo su ciljali kritičnu infrastrukturu."

Dodao je: "Potrebni su nam sistemi za protuvazdušnu odbranu i druga vojna pomoć, ne samo okretanje glave i dugotrajne rasprave."

To dolazi nakon što je ruski udar na prodavnicu prehrambenih proizvoda i apoteku u sjeveroistočnoj regiji Harkiv usmrtio tri osobe, uključujući 14-godišnju djevojčicu, u srijedu, 11. aprila.

U južnoj regiji Odesa u Ukrajini, ruske rakete usmrtile su četiri osobe, uključujući djevojčicu od 10 godina, i ranile još sedam, saopštili su zvaničnici, javlja Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije