Pogledajte strašne posljedice: Rusija prvi put bacila monstruoznu bombu iz doba SSSR-a

0
Hina
Pogledajte strašne posljedice: Rusija prvi put bacila monstruoznu bombu iz doba SSSR-a
Foto: Prtscr / X.com / Dim se digao kilometar u vis

Rusi su prvi put u Ukrajini upotrijebili tešku zračnu bombu ODAB-1500, i to tokom napada na Veliku Pisarivku u Sumskoj oblasti. Ovo je prvi put da je Rusija upotrijebila takvu termobaričnu bombu tešku jednu i pol tonu, koja datira još iz sovjetskog doba, piše njemački Bild i poziva se na novinara i vojnog stručnjaka Juliana Röpkea.

Prema njegovim riječima, bomba ODAB-1500 korištena je prvi put od početka invazije na Ukrajinu. Bomba je bačena na Veliku Pisarivku, koja je pretrpjela velika oštećenja. Nakon udara, u nebo se uzdigao stup dima visok čak jedan kilometar. Ukrajina je priopćila da su dvije vođene avionske bombe bačene na civilnu infrastrukturu Velike Pisarivke te da je oštećena i zgrada srednje škole.

ODAB-1500 (volumenska detonirajuća aviobomba) je termobarički projektil iz sovjetskog doba. Ispušta tekućinu u obliku aerosola 10 metara prije cilja, a to stvara plamen koji povećava snagu razaranja. To je volumetrijska eksplozija. ODAB ima ogromnu razornu moć.

Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Rusija je lansirala 16 projektila i 11 bespilotnih letjelica na Ukrajinu u noći na nedjelju, priopćile su ukrajinske zračne snage, i najmanje je jedna osoba poginula. Guverner ukrajinske regije Lavov na zapadu zemlje objavio je da je tamo jedna osoba poginula u noći na nedjelju.

"Večeras je neprijatelj napao krstarećim projektilima istu važnu infrastrukturu koja je prethodno bila gađana 24. i 29. ožujka. Oštećena je upravna zgrada", rekao je guverner Maksim Kozicki na Telegramu. "Jedan muškarac umro je od posljedica napada."

U objavi na Telegramu ukrajinske zračne snage su navele da su uspjele oboriti devet dronova i devet projektila. Proteklih više od sedam dana Rusija je značajno pojačala zračne napade na ukrajinska energetska postrojenja, uzrokujući značajnu štetu i ostavljajući Ukrajince u strahu od novih nestanaka struje viđenih u prvoj ratnoj zimi.

Najveća ukrajinska privatna energetska tvrtka DTEK priopćila je u subotu da je pet od šest njezinih elektrana oštećeno ili uništeno s izgubljenih 80 posto proizvodnih kapaciteta. Popravci bi mogli potrajati i do 18 mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije