Haos u Austriji, pala vlada: Nakon povlačenja Kurza, Schallenberg podnio ostavku!

3
Radiosarajevo.ba
Haos u Austriji, pala vlada: Nakon povlačenja Kurza, Schallenberg podnio ostavku!
Foto: EPA-EFE / Alexander Schallenberg

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg podnio je ostavku poslije nešto manje od dva mjeseca od imenovanja.

Rekao je da će ostati na toj funkciji sve dok njegova stranka ne dogovori novog čelnika nakon odlaska Sebastiana Kurza.

Samo nekoliko sati ranije, Schallenbergov prethodnik i čelnik Austrijske narodne stranke (ÖVP) Kurz rekao je da napušta politiku i da će zvanično odstupiti s mjesta predsjednika stranke u petak.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

U saopćenju od četvrtka, Schallenberg je rekao kako vjeruje 'da bi obje pozicije - šefa vlade i čelnika najveće austrijske stranke - uskoro ponovno trebala obavljati ista osoba'.

"Stoga svoju poziciju kancelara stavljam na raspolaganje čim se unutar stranke izabere novo vodstvo", kazao je Schallenberg.

Ovaj diplomata je proteklih godina ostvario zapanjujuću karijeru, iako, kako je u više navrata govorio, to nije želio, prenose austrijski mediji. 

Alexander Schallenberg je prije dužnosti austrijskog kancelara obavljao dužnost ministra vanjskih poslova Austrije.

Na poziciji kancelara naslijedio je Sebastiana Kurza koji je podnio ostavku zbog optužbi za korupciju. Rekavši da želi "napraviti prostor za sprečavanje haosa", Kurz, koji je na čelu Austrije bio posljednje četiri godine, predložio je da Schallenberg preuzme mjesto kancelara.

Čelnica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer kazala je da Schallenberg nije upleten u korupcijsku aferu i da može voditi Vladu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije