! / Schallenberg iz Sarajeva poručio: Bez stabilne BiH ni region ne može biti stabilan

04. 05. 2021. u 16:43:00 Fena

Shares: 28

Savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg izjavio je danas u Sarajevu da mu je drago što je EU počela isporučivati vakcine za ovaj region i da je poruka Unije i Austrije da BiH neće ostaviti na cjedilu.

Nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, Schallenberg na konferenciji za medije istakao da "bez stabilne BiH ni region ne može biti stabilan".

Po njegovim riječima, pitanja poput "non-papera" su neprihvatljiva i teritorijalni integritet BiH ne može biti predmet pregovora.

"Potrebno prevazići običaj da se govori i razmišlja na taj način i treba se krupnim koracima približavati Briselu", poručio je Schallenberg.

Dodao je da je 2021. dobra prilika za BiH jer nije izborna godina i da će Austrija u okviru svojih mogućnosti pružiti podršku da sve osjetljive političke teme budu tretirane i da bude postignut željeni rezultat.

Schallenberg je naglasio da je budućnost BiH i regiona u Evropskoj uniji i da njegova zemlja zagovara da sve zemlje ovog regiona budu uključene u konferenciju o budućnosti EU.

"Tu pripadaju i zemlje za koje želimo da što prije postanu dio evropske porodice", rekao je Schallenberg.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)