Turković na sastanku sa Schallenbergom: Na putu EU niko nas neće zaustaviti

2
Radiosarajevo.ba
Turković na sastanku sa Schallenbergom: Na putu EU niko nas neće zaustaviti
Foto: Arhiv / Bisera Turković

U Sarajevu je danas ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala sa austrijskim ministrom za europske i međunarodne poslove Alexandrom Schallenbergom.

Poslije sastanka održana je konferencija za medije te je Turković potvrdila da BiH ništa neće zaustaviti na putu ka članstvu u EU.

"Nadamo se da će isporuka vakcina kroz oba mehanizma (COVAX I EU) teći kontinuirano i redovno i da će to omogučiti masovnu imunizaciju u BiH. Osim borbe protiv pandemije, razgovarali smo i o nizu drugih važnih pitanja", kazala je.

Ministrica je saopćila austrijskom šefu diplomatije da je došlo do određenih saznanja po pitanju razmatranja olakšica putovanja od strane Europske komisije.

"Izrazila sam nadu i očekivanje da bi BiH, s obzirom na stabilizaciju epidemiološke situacije i budući proces vakcinacije, mogla biti obuhvaćena takvim novim mjerama", rekla je Turković.

Još jednom je potvrđeno kako su EU i njene članice ekonomski i politički partner BiH.

"U političkom smislu konstatirali smo da su odnosi BiH i Austrije jako dobri i a Austrija zagovara članstvo BiH u EU", dodala je.

Iako je retorika pojedinih lidera u BiH često negativna, veliki broj građana podržava europski put i put ka NATO-u.

"Mi smo predani u ispunjavanju 14 ključnih reformi i ograničenim ustavnim reformama kako bi se provele presude Europskog suda za ljudska prava. Izrazila sam nadu da će EU prepoznati naše napore i pomoći nam da prevaziđemo unutrašnje opstrukcije i realiziramo neophodne reforme neophodne za kandidatski status", izjavila je ministrica Turković.

Turković je naglasila kako određene političke snage kroz ustavne mogućnosti koriste blokade i time osporavaju napredak ka EU, a potom tvrde da BiH nije funkcionalna i održiva.

"Odlučni smo da nastavimo naš put ka EU, a vjerujemo da će nam u tome pomoći i međunarodna zajednica. Na putu ka EU nas ništa neće zaustaviti. To je naše opredjeljenje", na kraju je poručila.

S austrijskim ministrom Turković je razgovala i o migrantskoj krizi, ali i bh. studentima koji se školuju u Austriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije