Haftar napustio pregovore u Moskvi: Bez dogovora o primirju u Libiji

Radiosarajevo.ba
Haftar napustio pregovore u Moskvi: Bez dogovora o primirju u Libiji
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Pregovori u Moskvi

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je zapovjednik istočnih libijskih snaga Kalifa Haftar napustio Moskvu bez da je potpisao sporazum o primirju, objavila je ruska novinska agencija Tass.

Zapovjednik Libijske narodne vojske (LNA) Haftar na pregovorima pod pokroviteljstvom Turske i Rusije u Moskvi dan ranije zatražio je dodatno vrijeme da razmisli hoće li staviti svoj potpis na sporazum o prekidu vatre koji je potpisala suprotna strana - međunarodno priznata vlada u Tripoliju koju vodi Fajez al-Seradž, kazao je u ponedjeljka navečer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Na službenoj facebook stranici istočnih libijskih snaga, koje nastoje osvojiti Tripoli u kojemu je sjedište Seradževe vlade, u utorak je objavljeno da je LNA "spreman i odlučan" postići pobjedu.

Pregovori su u ponedjeljak trajali sedam sati i u njima su sudjelovala izaslanstva dvaju libijskih tabora, a nazočili su i turski ministri vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i obrane Hulusi Akara i dvojica ruskih kolega Sergej Lavrov i Sergej Šojgu.

Nije bilo fizičkog susreta između šefa vlade koju priznaje UN, Fajeza al-Seradža i vođe istoka zemlje maršala Kalifa Haftara.

Libijski građanski rat izbio je nakon pobune uz potporu NATO-a 2011. kojom je svrgnut libijski vođa Moamar Gadafi.

Ta sjevernoafrička država bogata naftom od tada je u kaosu, razdirana sukobom između međunarodno priznate vlade nacionalnog jedinstva (GNA) i protivničkih snaga (LNA) koje vodi maršal Haftar.

Predsjednici Turske i Rusije pozvali su prošlu srijedu da se proglasi prekid vatre u nedjelju, više od devet mjeseci otkad traje ofenziva Libijske nacionalne vojske (LNA)  pod vodstvom Haftara na Tripoli.

I LNA i međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju u subotu u ponoć počeli su s primirjem, no ono je vrlo brzo prekršeno i od ranih jutarnjih sati u nedjelju mogla se čuti razmjena vatre u Salahedinu i područjima Ain Zare.

Svaki pokušaj nametanja trajnog prekida vatre teško se može provesti u djelo zbog rascjepkanih libijskih vojnih koalicija, s razdvojenim frakcijama i stranim borcima na objema stranama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije