UN / Guterres: Vakcine dolaze u dobrostojeće zemlje, dok ih u siromašnim ih nema

16. 01. 2021. u 09:14:00 Hina

Shares: 0

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres u petak je izrazio žaljenje zbog "brojke koja slama srce" - dva miliona umrlih u svijetu od koronavirusa, te se osvrnuo na činjenicu da "solidarnost pada" u odgovoru svijeta na virus.

"Danas svjedočimo vakuumu u pogledu vakcine. Vakcine dolaze u dobrostojeće zemlje brzo, dok ih u siromašnima uopće nema. Nauka uspijeva, ali solidarnost pada", upozorio je šef UN-a.

Bez navođenja imena, Guterres je kritizirao to što “neke zemlje dogovaraju dodatnu kupovinu sa strane, nabavljaju više nego što je potrebno.”

"Vlade imaju odgovornost štititi svoje stanovnike, ali „vakci-nacionalizmom“ će zemlje same sebe poraziti, te će usporiti globalni oporavak", dodao je.

Rekao je da se prioritet mora dati onima koji se nalaze “na prvoj crti odbrane: humanitarcima i rizičnim osobama.”

Na konferenciji za medije, predsjednik Generalne skupštine UN-a Volkan Bozkir najavio je da će se i on i Guterres uskoro vakcinisati. Šef UN-a će primiti vakcinu sljedeće sedmice, a Bozkir 2. februara.

To je zato što New York, gdje se nalazi sjedišter UN-a, ima javno-zdravstvenu politiku davanja vakcina svima starijim od 65 godina, rekao je Bozkir.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA