Grčka odbila dati azil sedmorici odbjeglih turskih vojnika

Fena
Grčka odbila dati azil sedmorici odbjeglih turskih vojnika
Fena / Ilustracija
Grčka vlada odbila je zahtjeve za azilom šestorice turskih vojnika koji su nakon neuspjelog državnog udara iz Turske helikopterom pobjegli u Grčku, objavili su grčki mediji

Oni dodaju da je ranije u septembru odbijen azil jednom od oficiru, dok se odluka o sudbini osmog odbjeglog vojnika još čeka.

Komisija za odobravanje azila u Atini tako je do sada odbila zahtjev za azilom sedmorice od osam pripadnika turske vojske koji su 16. jula, dan  nakon pokušaja jedne frakcije vojske da svrgne vladu, prebjegli u Grčku.

Radi se o dva majora, četiri kapetana i dva podoficira koji su vojnim helikopterom sletjeli u grčku luku Aleksandropulis blizu turske granice.

Nakon odluke komisija, odbjegla osmorka je saopćila da su žrtve "bilateralne politike" i da komisija prilikom razmatranja njihovih zahtjeva nije uzelo u obzir međunarodno i evropsko pravo, već se isključivo vodilo bilateralnom politikom.

"Došli smo u Grčku da spasimo vlastite živote, ne želimo postati instrument politike vanjskih poslova ili bilateralnih sporazuma", stoji u saiopćenju koje je objavio njihov advokat.

Ankara je službeno u augustu zatražila izručenje vojnika, optužujući ih za sudjelovanje u propalom puču.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije