Europa će od sada plin iz Rusije dobijati preko Turske

Anadolija
Europa će od sada plin iz Rusije dobijati preko Turske
Vlade Republike Turske i Rusije potpisale su bilateralni sporazum o realizaciji projekta izgrade gasovoda Turski tok, kojim će ruski gas biti preko Turske transportovan ka Evropi, javlja Anadolija.

Potpis je uslijedio nakon bilateralnog susreta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, koji su se sastali danas na marginama 23. Svjetskog ekonomskog kongresa u Istanbulu.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok u ime Vlade Turske potpisao je ministar energetike i prirodnih resursa, Berat Albayrak, dok je za Vladu Rusije potpisnik bio resorni minista0,r Aleksandr Novak.

Turski tok je gasovod koji će imati dva kraka i ukupnog kapaciteta 31,5 milijarde kubnih metara. Jedan krak Turskog toka će se prostirati iz Rusije do Turske i podmirivati turske potrebe za ruskim gasom, dok će drugi krak se prostirati iz Rusije, preko Turske, ka evropskim zemljama.

Riječ je o projektu kojeg je ruski predsjednik Putin najavio još u decembru 2014. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije