Grad Pariz gasi svjetla na Eiffelovom tornju: Razlog je više nego opravdan

0
Radiosarajevo.ba
Grad Pariz gasi svjetla na Eiffelovom tornju: Razlog je više nego opravdan
Foto: Pexels / Eiffielov toranj

Svjetla na Eiffelovom tornju uskoro će se gasiti više od sat vremena ranije tokom noći, kako bi se uštedjela struja, najavila je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Ona je rekla da je kultni toranj, koji je inače osvijetljen do jedan sat poslije ponoći, samo jedan od gradskih spomenika i opštinskih zgrada koje će biti "poslate u mrak" ranije uveče, jer se francuska prijestonica, kao i ostatak Francuske i Evrope, suočava sa rizicima nestašice struje, racionalizacijom potrošnje i isključenjima struje zbog sukoba u Ukrajini, prenosi AP.

Svijetla na Eiffelovom tornju bit će isključena nakon što posljednji posjetilac ode u 23:45, počevši od 23. septembra, rekla je pariška gradonačelnica.

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Ostale znamenitosti kojima upravlja grad, kao što su toranj Sen Jaques i Gradska kuća, bit će isključene u 22 sata.

Činjenice o Eiffelovom tornju koje vjerovatno niste znali

Činjenice o Eiffelovom tornju koje vjerovatno niste znali

To je simboličan, ali važan korak, po mišljenju gradonačelnice Hidalgo, koja odbacuje kritike da bi vlasti u Parizu mogle učiniti više da smanje potrošnju energije za 10 posto, što je cilj koji je u julu postavio predsjednik Emmanuel Macron u okviru opštenacionog plana za uštedu energije.

Iz bezbjednosnih razloga, ulična rasvjeta će ostati upaljena širom Pariza, a kitnjasti mostovi preko rijeke Sene također će ostati osvijetljeni noću.

Pariške vlasti imaju za cilj da uštede energiju tako što će početak grijne sezone pomjeriti za cijeli mjesec, sa sredine oktobra na sredinu novembra.

Također, planiraju da snize temperaturu u javnim zgradama za jedan stepen, sa 19 na 18 stepeni tokom radnog vremena, a na 16 stepeni poslije radnog vremena i vikendom.

Rusija je smanjila isporuke prirodnog gasa u nekoliko evropskih zemalja, jer one podržavaju Ukrajinu, zbog čega cijene gasa i struje rastu.

To je podstaklo inflaciju i izazvalo strah od smanjenja zaliha kako se bliži sezona grijanja, primoravajući zemlje da uvedu mjere očuvanja i olakšice za potrošače i preduzeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije