Grad Oxford odat će počast žrtvama genocida u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Grad Oxford odat će počast žrtvama genocida u Srebrenici
Ured gradonačelnika Grada Oxford u Engleskoj upriličit će obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 2018. godine u 11.00 sati po lokalnom vremenu u Gradskoj vijećnici.

Građani Oxforda pozvani su da zajedno odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici, kao i preživjelim osobama, kao i da obećamo da ćemo u Velikoj Britaniji stvoriti bolje, jače i više jedinstveno društvo”, navodi se na internet stranici Grada Oxforda.

Gradonačelnik Oxforda Colin Cook je rekao da se nada da će građani Oxforda pridružiti mu se u sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici i da će zajedno odati počast ubijenim civilima.

Ove godine tema je “Pokazati hrabrost” i podijeliti priče onih koji su odbili napadati one druge, kao i onih koji su se opirali, koji su poduzeli nevjerovatne postipke i pokazali hrabrost u najtežim vremenima.

Lokalna umjetnica Katie Taylor izložit će svoje radove za Memorijalni centar Srebrenica, koje je finansirao Grad Oxford, a radovi će biti izloženi u Gradskoj vijećnici tokom Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici od 8. do 15. jula 2018. godine.

Projekat uključuje štampanje 8.372 pojedinačno označene poslovne karetice koje sadrže informacije o genocidu koji se dogodio u Srebrenici 11. jula 1995. godine kao i objašnjenje ove izložbe.

Svaka kartica podsjeća nas na svaku žrtvu genocida u Srebrenici bez pominjanja njihovih imena i prezimena. Poslovne kartice predstavljaju identitet, status i mogućnost ostvarivanja kontakta. Mnogi od ubijenih do danas nisu pronađeni”, navodi se u saopćenju Ureda gradonačelnika.

Od 11. jula umjetnica će dijeliti ove kartice na javnim mjestima kako bi metaforički ekshumirala svaku žrtvu i podsjetila javnost na njihovu žrtvu. To će biti znak sjećanja čiji je cilj podići svijest na posljedice koje mržnja i zločin iz mržnje može napraviti.

Za više informacija o ovom događaju posjetite web stranicu umjetnice Katie Taylor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije