Wuhan / Grad iz kojeg je potekao COVID-19 vratio se u normalno stanje

07. 09. 2020. u 10:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Situacija u kineskom gradu Wuhan, iz kojeg je, kako se tvrdilo, potekla pandemija koronavirusa, vratila se u normalno stanje, ekonomija, škole i turističke atrakcije otvoreni su i rade na uobičajen način, a zvaničnici tvrde da je grad u potpunosti siguran.

Vlasti u Wuhanu pozvale su strane novinare da u zvaničnoj turi obiđu grad kako bi izvijestili o naporima koji su u tom gradu preduzeti s ciljem oporavka ekonomije urušene pandemijom.

U ovom gradu potvrđeno je više od 80 posto smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 od ukupnog broja svih zaraženih u Kini, ali lokalni slučajevi transmisije u Wuhanu nisu zabilježeni još od maja, dok su restriktivne mjere uvedene tokom dvomjesečnog karantina ublažene, prenosi Reuters.

Pristup pijaci sa koje su, kako se tvrdilo, potekli prvi slučajevi zaraze koronavirusa, još je ograničen.

Iako su zvaničnici zatvorili pijacu navodno povezanu s prvim slučajevima zaraze, sve veći broj naučnika smatra da virus nije potekao s ovog mjesta.

Neke studije ukazuju na to da je virus već cirkulisao prije nego što se pojavio na pijaci, i to putem viša ruta transmisije, a na mnoga pitanja u vezi sa njegovim porijeklom i dalje treba da bude odgovoreno.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA