Govor Zelenskog Amerikancima: Prvo je počeo na ukrajinskom, a onda je pustio snimak...

3
Radiosarajevo.ba
Govor Zelenskog Amerikancima: Prvo je počeo na ukrajinskom, a onda je pustio snimak...
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik obratio se  američkom Kongresu, a zastupnici su mu aplaudirali prije početka govora.

On je prvo govorio na ukrajinskom jeziku te je pustio snimke na kojima se vidi rusko razaranje njegove zemlje. A onda je počeo govor direktno - na engleskom jeziku.

"Rusija nije napala samo nas, našu zemlju, naše gradove. Brutalno je izvršila invaziju na naše vrijednosti, osnovne ljudske vrijednosti. Napali su nas tenkovima na našu slobodu, bili protiv naših prava da živimo i osjećamo se slobodno u vlastitoj zemlji, birajući kakva je naša budućnost", rekao je Zelenski.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Pomenuo je Mount Rushmore, napade na Pearl Harbor i terorističke napade 11. septembra 2001. u svom obraćanju.

On je pozvao SAD da urade više tokom "najmračnijeg perioda" za Ukrajinu, te je rekao da su potrebne sankcije za sve ruske političare koji "koji ostaju u svojim kancelarijama i ne prekidaju veze sa onima koji su protiv Ukrajine".

"Sve američke kompanije moraju napustiti Rusiju sa svog tržišta, odmah napustiti svoje tržište, jer je preplavljeno našom krvlju. Dame i gospodo, članovi Kongresa, preuzmite vodstvo, ako imate kompanije u vašim okruzima koje finansiraju rusku vojnu mašinu. Napuštajući posao u Rusiji, trebalo bi da izvršite pritisak. Tražim da se pobrinemo da Rusi ne dobiju ni jedan peni koji koriste za uništavanje ljudi u Ukrajini", rekao je Zelenski.

On je također napomenuo da moraju postojati "nove institucije, novi savezi" da bi se zaustavio rat, piše CNN.

On je poručio američkom predsjedniku Joe Bidenu:

"Vi ste vođa nacije. Želio bih da budete vođa svijeta. Biti vođa svijeta - znači biti vođa mira". Tokom govora, dobio je aplauz dva puta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije