U Ukrajini se pojavilo misteriozno oružje

Radiosarajevo.ba
U Ukrajini se pojavilo misteriozno oružje
Foto: TW / CAT_UXO / U Ukrajini se pojavilo misteriozno oružje

Američki obavještajni dužnosnici otkrili su da balistički projektili koje je Rusija ispalila na Ukrajinu sadrže iznenađenje: mamce koji prevare radare protuzračne odbrane i zavaravaju rakete za toplinsku detekciju.

Naprave su dugačke oko jedan metar, u obliku strelice i bijele boje s narančastim repom.

Oslobađaju ih balističke rakete kratkog dometa Iskander-M koje Rusija ispaljuje iz mobilnih lansera s druge strane granice, kaže američki dužnosnik, piše NYT, prenosi Index.

Min-jae napušta Bayern, pronašao je klub i ligu u kojoj je ipak bez konkurencije?

Min-jae napušta Bayern, pronašao je klub i ligu u kojoj je ipak bez konkurencije?

Dodaje da se misteriozni predmet ispusti kad projektil uoči da ga je naciljala strana protuzračna odbrana.

Predmet je prepun elektronike i proizvodi radiosignale za ometanje neprijateljskih radara koji pokušavaju locirati Iskander-M te sadrži izvor topline za privlačenje nadolazećih projektila.

Dužnosnik, koji nije bio ovlašten javno govoriti o obavještajnim stvarima, opisao je predmet, ali je tražio da ostane anoniman.

Pronađeni mamci mogli bi dati odgovor na pitanje zbog čega ukrajinska protuzračna odbrana ima problema s presretanjem ruskih projektila Iskander. Odgovor bi mogao biti upravo u ovim mamcima koji protuzračnu odbranu navedu na krivi trag.

Iskander je balistički raketni sistem kratkog dometa. Domet mu je veći od 400 kilometara.

Jeffrey Lewis, profesor na Institutu za međunarodne studije Middlebury u Montereyu, u Kaliforniji, nazvao je otkriće ovog oružja "obavještajnom bonancom" za zapad. Rekao je da se rijetko mogu vidjeti tehničke informacije o balističkim protumjerama protivnika jer je njihova učinkovitost drastično smanjena kada je njihova tajnost ugrožena.

"Mamci poput ovog mogu biti učinkoviti u smislu zavaravanja radara ili infracrvenih tragača na protuzračnim raketama, ali ih treba držati u tajnosti. Jer ako vaš protivnik ili branitelj ima pristup protumjerama, onda oni mogu prilagoditi svoje sisteme proturaketne obrane tako da ne budu prevareni", rekao je Lewis za Insider.

Lewisu je zagonetka zašto bi Rusija upotrijebila te mamce protiv Ukrajine, za koju kaže da nema vojne sposobnosti za uspješno obaranje projektila Iskander, prenosi Zimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije