Glavni saveznik Ukrajine ne odustaje: Šalje gotovo 500 dronova za rat s Rusijom

4
Radiosarajevo.ba
Glavni saveznik Ukrajine ne odustaje: Šalje gotovo 500 dronova za rat s Rusijom
Foto: Ukrajinska vojska / Dron/Ilustracija

Latvija će Ukrajini poslati stotine bespilotnih letjelica za njenu borbu protiv Rusije, rekli su dužnosnici u Rigi u utorak, 13. augusta.

Latvija je osigurala gotovo 500 bespilotnih letjelica raznih vrsta od latvijskih proizvođača, koje će poslati Ukrajini, objavilo je ministarstvo odbrane.

Latvijska vlada je istovremeno odlučila ukrajinskim sigurnosnim vlastima predati 30 korištenih policijskih automobila. Latvija je u julu najavila da će postupno Ukrajini slati više od 2.500 dronova vrijednih četiri miliona eura. Dronove će proizvoditi sedam latvijskih kompanija, navodi ministarstvo.

Zemljotres u Hrvatskoj

Zemljotres u Hrvatskoj

Ukrajina se brani od ruske invazije više od dvije godine i u velikoj mjeri ovisi o podršci zapada kada je riječ o vojnoj opremi.

Latvija je jedan od najodlučnijih podržavatelja Kijeva. Zajedno s Velikom Britanijom, baltička zemlja koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom predvodi savez država s ciljem slanja jednog miliona dronova Ukrajini.

Desetak članica saveza, uključujući Njemačku, obavezalo se ulagati u proizvodnju bespilotnih letjelica te slati ih Ukrajinu zajedno s rezervnim dijelovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije