Glavni njemački virolog zagovara samoizolaciju od pet dana: Evo i zašto

Radiosarajevo.ba
Glavni njemački virolog zagovara samoizolaciju od pet dana: Evo i zašto
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Poznati njemački virolog Christain Drosten iz Univerzitetske bolnice Charite u Berlinu zalaže se za skraćivanje perioda samoizolacije na pet dana.

Dosad je samoizolacija u Njemačkoj trajala dvije sedmice. 

Drosten zagovara skraćenje samoizolacije jer misli da će to održati nivo prihvatanja epidemioloških mjera u društvu, ali i dodaje kako je samoizolacija od pet dana "na samoj granici epidemiološki prihvatljivog". 

Ovaj virolog preporučuje onima u samoizolaciji da taj period ne troše na testiranje te da se testiraju nakon što im prođe period samoizolacije. Drosten smatra da su zaraženi koronavirusom najinfektivniji u periodu od pet dana, no sam napominje da je to još nedokazana teza. 

Njegova izjava izazvala je raspravu u njemačkoj javnosti pa je Drosten naknadno pojasnio da se njegov prijedlog odnosi na tzv. klastere inficiranih, a ne na sve općenito. 

U svakom slučaju, njemačke savezne i pokrajinske vlasti su se dogovorile kako je za one koji dolaze u Njemačku iz rizičnih područja potrebno obavezno testiranje na koronavirus i petodnevna izolacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije