Gjenero: Marta Kos izvrstan izbor za komesara za proširenje

1
Radiosarajevo.ba
Gjenero: Marta Kos izvrstan izbor za komesara za proširenje
Foto: Kolaž / Davor Gjenero/Marta Kos

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila je Martu Kos, kandidatkinju Slovenije, za novog evropskog komesara za proširenje.

Predstavljajući kandidate za komesare, Von der Leyen je rekla da će Kos biti zadužena i za politiku istočnog susjedstva, raditi na podršci Ukrajini, uključujući rekonstrukciju ove države, i "podržati zemlje kandidate da se pripreme za njihovo pristupanje Uniji", javili su danas mediji.

Podnijela ostavku zbog Janše

Ugledni politolog i politički analitičar Davor Gjenero smatra da je Marta Kos izvrstan izbor za komesara za proširenje.

Meteorolog čije prognoze prati cijeli region objavio kakvo nas vrijeme čeka narednih dana

Meteorolog čije prognoze prati cijeli region objavio kakvo nas vrijeme čeka narednih dana

"Riječ je o vrlo obrazovanoj i dobro pripremljenoj slovenskoj diplomatkiniji, koja se, doduše, do sada uglavnom bavila slovensko-njemačkim bilateralnim odnosima. Karijeru je počela kao novinarka i godinama je bila sjajna dopisnica Dela iz Berlina. Liberalna je demokratkinja, bliska krugu oko premijera Roberta Goloba, a trebala je biti i kandidatkinja svoje stranke, Pokreta Sloboda, za predsjednicu republike", kaže Gjenero za portal Radiosarajevo.ba.

Odustala je, podsjeća Gjenero, zbog velikog zaostatka potpore u odnosu na kasniju pobjednicu izbora Natašu Pirc Musar, također bivšu novinarku, a "razlog tog zaostatka je činjenica da je Kos posve lišena ičega populističkog".

Šta je pozadina Dodikovog susreta sa Orbanom: 'Novi korak prema bankrotu njegove paradržave'

Šta je pozadina Dodikovog susreta sa Orbanom: 'Novi korak prema bankrotu njegove paradržave'

"U Njemačkoj je 2016. godine bila proglašena veleposanicom godine, na kraju svog diplomatskog mandata. Iz Njemačke je prešla za veleposlanicu u Švicarskoj, ali zbog neslaganja s vanjskom politikom vlade Janeza Janše podnijela je ostavku na funkciju", podvlači Gjenero.

Nulta tolerancija na korupciju

Vrlo je izravna, odlučna i nije sklona ispraznoj retorici.

"Kao osoba koja će nadzirati proširenje bit će izrazito stroga i nepristrana, kad je riječ o ispunjavanju pregovaračkih obaveza i kriterija, a sigurno neće davati prazna obećanja. Na srcu su joj zajedničke europske vrijednosti, sloboda medija i vladavina prava. Njen Brat Drago Kos, bivši je slovenski predsjednik komisije za sprečavanje korupcije, međunarodno afirmiran kao negdašnji predsjednik GRECO-a, a i Marta Kos je jasan zagovornik nulte tolerancije prema korupciji. Resor proširenja preuzima osoba koja dolazi iz zemlje sklone proširenju, zagovornica jasnih kriterija i načela vladavine prava", zaključuje Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije