Generalni sekretar UN zatražio prekid vatre u Pojasu Gaze

2
Radiosarajevo.ba
Generalni sekretar UN zatražio prekid vatre u Pojasu Gaze
EPA / Antonio Guterres

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres zatražio je trenutni prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasovih vladara Gaze, na početku vanrednog sastanka Generalne skupštine UN-a.

Očekuje se da sastanku prisustvuje stotinjak govornika, među kojima je 12 ministara uglavnom iz arapskih i islamskih zemalja.

Guterres je poručio današnjem skupu da su on i bliskoistočni posrednik UN-a angažovani u „široke diplomatske napore“ u regiji, uključujući i kontakte s Egiptom, Jordanom i Katarom.

Pozvao je sve članice međunarodne zajednice „da učine sve što je u njihovoj moći kako bi pomogle stranama u sukobu da se vrate s ruba ponora“.

Čelnik svjetske organizacije također je pozvao Izrael i Hamas da „omoguće intenziviranje posredničkih napora kako bi se sukobi priveli kraju“.

Guterres je implicitno kritikovao Izrael i Hamas za kršenje „zakona rata“ koji zabranjuje neselektivne napade na civile i civilnu imovinu, kao i napade na vojne ciljeve koji izazivaju nesrazmjerne civilne žrtve. Naglasio je da „kontraterorizam“ i „samoodbrana“ nisu opravdanja.

Zatražio je od izraelskih vlasti da se povinuju zakonima, „uključujući srazmjernu upotrebu sile“, i pozvao ih da „pokažu maksimalnu suzdržanost u vođenju vojnih operacija“. Zatražio je od Hamasa i ostalih palestinskih naoružanih grupa da „prekinu neselektivna lansiranja raketa i minobacača iz gusto naseljenih civilnih kvartova na civilna naselja u Izraelu“, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije