Gazprom nije objavio snimak u kom Evropi prijeti hladnom zimom

0
Radiosarajevo.ba
Gazprom nije objavio snimak u kom Evropi prijeti hladnom zimom
Radiosarajevo.ba / Foto: Isječak iz spota

Tekst ažuriran 26. septembra 2022. u 11.20 sati, nakon korekcija u naslovu i dijelu teksta. Činjenice upućuju na to da iza snimka ne stoji ruska kompanija Gazprom. 

Nakon detaljne analize portala Raskrinkavanje, utvrđeno je da ruski Gazprom nije objavio spot, koji je prenio veliki broj portala, u kojem Evropi prijeti nestašicom plina ove zime.

Izvinjavamo se čitateljima na ranije objavljenoj dezinformaciji.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Video koji se širio društvenim mrežama prikazivao je radnika koji isključuje dovod plina i barometar koji prikazuje pad pritiska na nulu.

Snimke su popraćene ruskom pjesmom "Zima će biti duga", koja sadrži stih: "Gle, preko rijeke, tiho umire jesen... A zima će biti duga, samo sumrak i snijeg".

U spotu su objavljeni i kadrovi Bruxellesa, Berlina, Pariza i Londona pod snijegom i ledom, piše Index.hr.

"Brojni detalji u vezi sa snimkom ukazuju na to da on nije proizvod ruske kompanije. Primarno, snimak nije objavljen na zvaničnim stranicama Gazproma", navedeno je u analizi na portalu Raskrinkavanje.ba

Gazprom je 2. septembra objavio da je tokom rutinskog održavanja na jedinici kompresorske stanice Portovaja otkriveno curenje, što znači da će plinovod biti potpuno zaustavljen dok se problem ne riješi.

Prema riječima Dmitrija Peskova, glasnogovornika Kremlja, sankcije Zapada su jedini razlog za potpuni prekid opskrbe i zatvaranje plinovoda Sjeverni tok-1.

Rusija ipak neće sutra pustiti plin Europi

Rusija ipak neće sutra pustiti plin Europi

Krajem avgusta predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je da su skladišta plina u Evropskoj uniji popunjena 80 posto, što je bolje od očekivanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije