Gates: Ovo je najsmrtonosnija životinja na svijetu, milioni će umrijeti od COVID-19

Radiosarajevo.ba
Gates: Ovo je najsmrtonosnija životinja na svijetu, milioni će umrijeti od COVID-19
EPA / Bill Gates

Jedan od osnivača Microsofta, milijarder i filantrop Bill Gates je na svom blogu GatesNotes objavio novu videoporuku, u kojoj navodi kako je pandemija koronavirusa podsjetnik na razloge zbog kojih čovječanstvo mora eliminirati malariju, smrtonosnu bolest koju prenose komarci. 

"Komarci ne prakticiraju socijalno distanciranje. Ne nose ni maske. Kako se COVID-19 širi svijetom, važno je prisjetiti se da najsmrtonosnija životinja na svijetu nije otišla na odmor za vrijeme ove pandemije", napisao je Gates na svom blogu.

Komarci bodu ljude svake noći i inficiraju milione ljude malarijom. To je bolest koja ubije jedno dijete svake minute svakog dana. Mnoge od tih smrti događaju se u najsiromašnijim zemljama svijeta, koje imaju najslabije zdravstvene sisteme, a sada se suočavaju s dodatnim teretom zaustavljanja pandemije koronavirusa. U mnogim od tih zemalja vrhunac broja slučajeva COVID-19 očekuje se u najgore moguće vrijeme - na vrhuncu sezone transmisije malarije", upozorio je Gates. 

Tokom epidemije ebole 2014. godine u Zapadnoj Africi endemske bolesti poput malarije, tuberkuloze i AIDS-a donijele su puno veći broj smrti od same ebole jer je epidemija te bolesti srušila lokalne zdravstvene sisteme, navodi on.

"Liječnici sad strahuju da bi se isto moglo dogoditi s COVID-19. Karantin i mjere socijalnog distanciranja već su otežale posao zdravstvenim radnicima koji rade na prevenciji i liječenju malarije u mnogim dijelovima Afrike. Zabilježeni su i prekidi u lancima opskrbe esencijalnim alatima za borbu protiv malarije - krevetima s mrežama protiv komaraca, antimalarijskim lijekovima i brzim dijagnostičkim testovima, koji su bili ključni za smanjenje broja smrti od malarije za 50% od 2000. godine", upozorava Gates pa dodaje kako bi se, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, smrtnost od malarije mogla vratiti na razine koje nismo vidjeli zadnjih 20 godina. 

Napredak koji je svijet napravio u borbi protiv malarije jedna je od najvećih zdravstvenih priča o uspjehu. Pandemija COVID-19 samo potvrđuje zašto je borba protiv malarije tako važna. Sve dok malarija postoji, vraćat će se i opterećivati najranjivije zajednice", smatra on.

Također, u intervjuu za magazin "Economist" on je istakao da će milioni još umrijeti prije nego što se završi pandemija COVIDA-19,

Većina tih smrti, rekao je, prouzročit će ne sam virus, već nespremnost zdravstvenih sistema i ekonomije da se izbore s posljedicama pandemije. 

Gates se požalio na politizaciju reakcije na virus u Americi i širenje teorija zavjere, što je, tvrdi, usporilo napore za suzbijanje širenja bolesti. No, srednjoročno je ponudio razloge za nadu, predviđajući da će do kraja 2021. razmjerno učinkovita vakcina biti u masovnoj proizvodnji, a dovoljno će velik dio svjetskog stanovništva biti imuniziran da se zaustavi dalje širenje pandemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije