Bill Gates: Dajem novac, a optužuju me da ubijam

Radiosarajevo.ba
Bill Gates: Dajem novac, a optužuju me da ubijam
Foto: Arhiv / Bill Gates

Dajem novac za spašavanje života, a protivnici vakcine protiv korone me optužuju da ubijam ljude, rekao je jedan od osnivača Microsofta Bill Gates u intervjuu Blumbergu. 

Njegova fondacija obećala je više od 350 miliona dolara za borbu protiv COVID-19 i novac za proizvodnju vakcine. 

Protivnici vakcine i drugi teoretičari zavjera kleveću Gatesa da je podmetnuo virus iz svojih opakih razloga, dok on kaže da optimistički vjeruje da će svijet shvatiti da su teorije samo teorije i pobijediti virus, piše Blumberg.

Na pitanje da li je siguran da će efikasna vakcina biti distribuirana u svijetu do kraja ove godine, on je rekao da inicijalna vakcina neće biti idealno efikasna. 

"Možda neće potrajati dugo i bit će uglavnom korištena u bogatim zemljama kao mjera za zaustavljanje zaraze. Bili bismo sretni kada bismo imali vakcinu prije kraja godine, ali će naredne godine vjerovatno biti odobrene brojne vakcine", rekao je on. 

Upitan da li vakcinacija protiv COVID-19 treba da bude obavezna, Gates kaže da propisivanje obaveze često izaziva povratnu reakciju, ali misli da će biti obavezna za osobe koje rade u domovima za starije ili su u kontaktu sa starijim ljudima.

Zamoljen da komentariše teorije zavjere da istražuje vakcinu da bi kontrolisao ljudske umove uz pomoć 5G radiotalasa i slično, Gates je rekao da je to dosta čudno. 

"Oni uzmu činjenicu da sam uključen u razvoj vakcine i onda to izvrnu, pa umjesto da dajem novac kako bi se spasili životi, ispada da zarađujem na oduzimanju života. Ako to ljude odvrati od vakcinacije, to je veliki problem", rekao je Gates.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije