Bill Gates: Testiranje na koronu nema smisla

Radiosarajevo.ba
Bill Gates: Testiranje na koronu nema smisla
Foto: EPA-EFE / Bill Gates

Osnivač Microsofta Bill Gates je rekao kako je većina testiranja na koronavirus u Sjedinjenim Američkim Državama "neupotrebljiva" jer treba previše vremena da se dobiju rezultati.

To, kako je rekao, onemogućava ljudima da se na vrijeme samoizoliraju u slučaju da su pozitivni na COVID-19.

Američki predsjednik Donald Trump već neko vrijeme naglašava kako se u SAD provodi veliki broj testiranja. 

"Trenutno se u prosjeku na rezultate čeka više od tri dana, ponekad i sedam. Niko ne bi trebao platiti ni jedan dolar za takvo testiranje. To je suludo“, rekao je Gates u ponedjeljak u intervjuu za CNBC. 

Naglasio je da bi rezultati trebali biti što prije gotovi kako bi zaraženi mogli otići u samoizolaciju i tako ne širiti koronavirus na druge ljude.

"Ova testiranja su neupotrebljiva. I sve te brojke o tome koliko testiramo, većina testova nema smisla", dodao je Gates. 

Laboratoriji širom SAD bore se s povećanjem broja zaraženih i velikom količinom uzoraka. Rezultati testiranja dolaze tek nakon nekoliko dana. Pacijenti s najvišim prioritetom (hospitalizirani pacijenti, zdravstveni radnici u bolnicama itd.) prosječno dobivaju rezultate za više od dva dana. 

"Moramo imati prioritete. Trebamo osigurati da zajednice s niskim prihodima, koje su u najvećoj opasnosti, dobiju rezultate u roku od 24 sata", rekao je Gates. 

Molekularno, odnosno PCR testiranje najpouzdanije je na tržištu, ali i najviše izloženo slabostima u lancu opskrbe. Kompanija Quest Diagnostics, jedan od najvećih proizvođača CPR testova na COVID-19 u SAD, upozorila je u ponedjeljak da se u posljednjih nekoliko sedmica sve duže čeka na rezultate testiranja. 

Kompanija LabCorp, drugi veliki proizvođač dijagnostičkih testova, saopćila je u utorak da joj treba dva do tri dana kako bi obradila uzorke pacijenata, no da je proces brži za prioritetne pacijente. Izvršni direktor Adam Schechter kazao je kako kompanija radi na povećanju kapaciteta za testiranje jer uskoro dolazi hladnije razdoblje i sezona gripe. 

"Kada dođe sezona gripe, testiranje na COVID-19 bit će još problematičnije", rekao je i dodao da će poslodavcima, bolnicama i univerzitetima biti teško razlučiti radi li se o gripi ili COVID-19 te da će dijagnostički testovi postati još važniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije