Francuska zvaničnica traži isključenje Izraela iz Eurosonga: Nećemo dozvoliti uništenje Palestine

3
Radiosarajevo.ba
Francuska zvaničnica traži isključenje Izraela iz Eurosonga: Nećemo dozvoliti uništenje Palestine
Foto: Oficijelni vizual / Eurosong 2024

Opoziciona krajnje lijeva stranka Nepokorena Francuska (LFI) zatražila je da se Izraelu, koji nastavlja napade na Gazu, zabrani učešće na takmičenju za pjesmu Eurovizije 2024. godine, javlja Anadolu.

Zamjenica predsjedavajućeg parlamentarne grupe LFI Mathilde Panot, u objavi na svom X nalogu na društvenim mrežama, zatražila je isključenje Izraela iz takmičenja za pjesmu Evrovizije 2024. dok se ne proglasi prekid vatre u Gazi.

Dok su iz cijelog svijeta diže glas za prekid vatre, Panot je reagovala na tišinu Eurovizije i poručila: "Nećemo dozvoliti uništenje Palestine." Panot je navela da kao evropski zastupnici, umjetnici i građani žele da Izrael bude isključen s Eurovizije "u ime mira i ljubavi prema kulturi".

Italijanski mediji javljaju: Državljanin BiH izboden i ostavljen ispred bolnice u Rimu   

Italijanski mediji javljaju: Državljanin BiH izboden i ostavljen ispred bolnice u Rimu  

Dok se na vodećim francuskim univerzitetima nastavljaju protesti u znak podrške Palestini za prekid vatre u Gazi, upućuju se pozivi da se Izraelu zabrani učešće na međunarodnim takmičenjima, uključujući Olimpijske igre u Parizu 2024. kojima će ta zemlja biti domaćin ovog ljeta.

Dok postoji međunarodni bojkot Rusije, koja je objavila rat Ukrajini, evropski građani kritiziraju nedostatak sličnog stava prema Izraelu, koji nastavlja svoje napade na Gazu. Nastavljaju se reakcije u vezi s dozvolom Izraelu za učešće na Euroviziji.

Eurovizija 2024. biće održana 11. maja u organizaciji EBU i švedske državne televizije SVT. Takmičenje će se održati u Malmeu u Švedskoj po treći put nakon 1992. i 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije