Anketa | Večeras počinje Eurosong: Znate li koja je pjesma iz BiH ostvarila najbolji plasman?

1
I. M.
Anketa | Večeras počinje Eurosong: Znate li koja je pjesma iz BiH ostvarila najbolji plasman?
Foto: Screenshot / Nastup Deena, Ane Rucner i Jale Brata na Eurosongu

Eurosong je ubjedljivo jedno od najpopularnijih muzičkih takmičenja u Evropi, a svake godine milioni ljudi se okupe ispred malih ekrana i prate nastupi predstavnika svojih zemalja.

Ovogodišnje izdanje Eurosonga će se održati u zemlji koja je pobijedila na prethodnom takmičenju, Švedskoj na kojem, nažalost, ponovo neće biti predstavnika Bosne i Hercegovine.

Naša zemlja je do sada 19 puta imala predstavnika koje je gledao cijeli svijet, a ubjedljivo najbolji plasman imao je Hari Mata Hari s pjesmom "Lejla".

Vrelo poslijepodne: Sarajlije i turisti uživaju u bajramskoj šetnji

Vrelo poslijepodne: Sarajlije i turisti uživaju u bajramskoj šetnji

Bosna i Hercegovina je prvi put nastupila na ovom talmičenju 1993. godine, a tada ju je predstavio Muhamed Fazlagić Fazla s pjesmom "Sva bol ovog svijeta". 

Ova pjesma priča o ratu koji je preživjela zemlja, a nastup je stigao na 16. mjesto sa osvojenih 27 bodova.

U anketi na portalu Radiosarajevo.ba glasajte za najbolju pjesmu BiH na Eurosongu:

/ Anketa

Koja vam se pjesma BiH na Eurosongu najviše svidjela?
Rezultati

Naredne godine Bosnu i Hercegovinu su predstavili Alma Čardžić i Dejan Lazarević koji su nastupili sa pjesmom "Ostani kraj mene". Osvojili su 39 bodova i zauzeli 15. mjesto.

Godinu kasnije, 1995., našu zemlju je na Eurosongu predstavio Davorin Popović sa pjesmom "Dvadeset prvi vijek". On je osvojio 19. mjesto od postojećih 23 te dobio 14 bodova. 

Samo jedan bod manje 1996. godine ostvarila je Amila Glamočak koja je nastupila sa pjesmom "Za našu ljubav" u Oslu i osvojila pretposljednje 22. mjesto.

Naredne godine nešto bolje je prošla Alma Čardžić s pjesmom "Zbogom" koja je našu zemlju predstavila po drugi put. Ona je na Eurosongu 1997. godine osvojila 18. mjesto od 25 sa 22 boda.

Nakon jednogodišnje pauze 1999. godine na Eurosongu je nastupio popularni pjevač Dino Merlin s pjesmom koja se i danas sluša na Balkanu "Putnici". On je nastupio sa Beatrice i zauzeli su 7. mjesto od 23 te osvojili 86 bodova.

Na sredini liste učesnika 2001. godine našao se Nino Pršeš s pjesmom "Hano". Sa osvojenih 29 bodova Pršeš je zauzeo 14. mjesto. 

Na jedno mjesto više stigla je 2002. godine Maja Tatić koja je predstavila pjesmu "Na jastuku dvoje". Ona je završila na 13. mjesto sa 33 boda.

Bosna i Hercegovina je učestvovala na Eurosongu i naredne 2003. godine, a tada ju je predstavila Mija Martina sa pjesmom "Ne brini". Ona je stigla na 16 mjesto ostavivši 10 zemalja iza sebe sa 27 bodova.

Naredne godinu našu zemlju je predstavio Fuad Backović Deen sa pjesmom "In the Disco". Njegov originalni nastup odveo je Bosnu i Hercegovinu na 9. mjesto sa osvojenim 91 bodom.

Godine 2005. BiH je predstavila grupa Feminnem sa pjesmom "Call me". Zauzela je 14. mjesto sa 79 bodova.

Veliku popularnost i uspjeh doživio je sarajevski pjevač Hari Mata Hari koji je otpjevao pjesmu "Lejla" i osvoji srca miliona gledalaca. Te 2006. godine BiH je zauzela 3. mjesto sa 229 bodova.

Dobro se plasirala i Marija Šestić naredne 2007. godine sa pjesmom "Rijeka bez imena". Ona je tada zauzela 11. mjesto sa 106 bodova.

Godinu kasnije Laka i Lela sa pjesmom "Pokušaj" zauzeli su 10. mjesto sa osvojenih 110 bodova.

Sa pjesmom "Bistra voda" Bosnu i Hercegovinu je 2009. godine u Moskvi predstavio Regina. U finalu Eurosonga pjevačica je završila na 9. mjesto od 25 osvojivši 106 bodova.

Bosnu i Hercegovinu je 2010. godine predstavio Vukašin Brajić kada je na takmičenju u Oslu otpjevao pjesmu "Thunder And Lightning". U finalu je naša zemlja zauzela 17. mjesto ostavivši iza sebe svega 8 zemalja. On je tada osvojio 51 bod.

Naredne godine na Eurosongu je po drugi put nastupio Dino Merlin sa pjesmom "Love in Rewind". Te godine je Merlin ostao na 6. mjestu od 25 sa 125 bodova.

Nakon jednogodišnje pauze Bosnu i Hercegovinu je predstavila Maya Sar sa pjesmom "Korake ti znam". Ona je 2012. godine zauzela 18. mjesto sa 55 bodova.

Nakon trogodišnje pauze (od 2013. do 2016.) Bosna i Hercegovina se vratila na Eurosong, a 2016. godinu su je predstavili Deen, Dalal, Ana Rucner i Jala Brat sa pjesmom "Ljubav je". Tada se nakon polufinala naša zemlja prvi put nije plasirala u finale.

Nažalost, ni ove 2024. godine Bosna i Hercegovina neće učestvovati na Eurosongu, a gledaocima preostaje da prate i uživaju u nastupima zemalja regije i cijele Evrope. 

Podsjećamo, većeras, 7. maja, počinje borba za finale Eurosonga 2024. koje će se održati u suboru, 11. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije