Francuska: Šest mjeseci zatvora za dvojicu demonstranata

Anadolija
Francuska: Šest mjeseci zatvora za dvojicu demonstranata
Dežurni sud u Parizu osudio je dva mladića na zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog dešavanja tokom demonstracija u Aulnay-sous-Boisu organiziranih u utorak.

Demonstracije su organizirane zbog policijskog nasilja, a povod za proteste je bio prošlosedmični incident u kojem se četiri policajca sumnjiče da su zlostavljali i policijskom palicom silovali 22-godišnjeg mladića tokom hapšenja.

Mladići su osuđeni zbog ”oštećivanja javne imovine i nasilja protiv policije”.

Tri mladića su osuđena na šest mjeseci uslovne kazne, a jedna osoba je oslobođena. U četvrtak će biti održano suđenje za još četiri osumnjičenika.

Osobe koje su izvedene pred sud stare su između 18 i 23 godine.

Grupa demonstranata je na protestima zapalila tri vozila, kontejnere za smeće te autobuska stajališta, a uništila je i ulaz u ugostiteljski objekt. Demonstracije su trajale do jutarnjih sati, a organizirane su i u srijedu.

Francusko tužilaštvo podiglo je ranije i optužnice protiv četiri policajca koji se terete za niz krivičnih djela, uključujući silovanje i zlostavljanje tokom hapšenja tamnoputog 22-godišnjaka.

Jedan policajac je optužen za silovanje, a preostala trojica se terete za zlostavljanje i prekomjernu upotrebu sile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije