Rumunija: Vlada se suočava s glasanjem o povjerenju

Anadolija
Rumunija: Vlada se suočava s glasanjem o povjerenju
Rumunska vlada lijevog centra suočava se s glasanjem o povjerenju zbog mjere kojom bi se dekriminalizovali službeni prekršaji, a koja je dovela do velikih uličnih protesta građana.

Vlada premijera Sorina Grindeanua očekuje da će preživjeti glasanje u srijedu, jer njegova Socijaldemokratska i partnerski Savez demokratskih liberala imaju većinu u parlamentu.

Prošle sedmice, Vlada je zaobišla parlamentarnu proceduru i donijela hitnu uredbu koja je dekriminalizovala neke oblike službene korupcije. Kritičari smatraju da bi od uredbe korist mogli imati visoki dužnosnici koji su se suočili sa optužbama za korupciju.

Uslijedili su masovni protesti najveći u Rumuniji nakon svrgavanja komunističkog režima 1989. godine. Pod pritiskom građana premijer Grindeanu je popustio i povukao spornu uredbu.

Tokom jučerašnjeg obraćanja parlamentarcima predsjednik Klaus Iohannis je kazao da je zemlja u dubokoj političkoj krizi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije