Francuska krajnja desnica poziva glasače: 'Ne možemo bez apsolutne većine'

3
FENA
Francuska krajnja desnica poziva glasače: 'Ne možemo bez apsolutne većine'
Foto: X.com / Jordan Bardella i Marine Le Pen

Čelnik francuske krajnje desničarske stranke Jordan Bardella pozvao je u utorak francuske birače da njegovoj stranci daju apsolutnu većinu na predstojećim parlamentarnim izborima kako bi mogla efikasno vladati.

Bardella, čija stranka Nacionalni skup (RN) ima prvu pravu šansu da osvoji vlast na nacionalnom nivou na izborima 30. juna i 7. jula, razvodnio je neka od obećanja svoje stranke, rekavši da neće odmah smanjiti PDV na listi od stotinu osnovnih roba.

Istraživanja javnog mnijenja dosljedno stavljaju euroskeptični, antiimigracijski RN na prvo mjesto od šokantne odluke predsjednika Emmanuela Macrona ovog mjeseca da raspusti parlament.

Austrijski mediji: "Christian Schmidt želi da obori presudu koja će ojačati građanski dio ustava"

Austrijski mediji: "Christian Schmidt želi da obori presudu koja će ojačati građanski dio ustava"

Oni anketari koji su pokušali škakljivi zadak projektiranja prognoze u drugom krugu za 577 izbornih jedinica u Francuskoj vide, međutim, da RN nije uspio osigurati apsolutnu većinu koja garantuje moć i mogućnost donošenja zakona bez saveznika.

"Neću se predavati francuskim reformama koje ne mogu da provedem. Kažem im da mi je potrebna apsolutna većina da bih djelovao" kazao je Bardela za CNews TV.

Imao je istu poruku za novine Le Parisien.

"Kako bih vladao, potrebna mi je apsolutna većina. Ko može vjerovati da bismo mogli promijeniti svakodnevni život Francuza kohabitacijom s relativnom većinom? Niko. Poručujem Francuzima: da bi nas testirali, potrebna nam je apsolutna većina", kazao je.

Bardela (28), također je potvrdio planove za brzo smanjenje PDV-a na energiju sa 20 posto na 5,5 posto, što želi da bude njegov prvi potez kao premijera, pišu novine.

I iz tog razloga, pozvao je više birača da se okupe iza njega i Marine Le Pen, bivše čelnice RN-a i kandidata stranke na sljedećim predsjedničkim izborima u Francuskoj 2027.

"Ako budem upravljao državom bez apsolutne većine, neću moći smanjiti PDV na gorivo i plin. Neću moći drastično smanjiti imigraciju", izjavio je on za Le Parisien, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije