Pogled iz Njemačke na izbore u Europskoj uniji: Desničari u usponu, Balkan na čekanju

3
Radiosarajevo.ba
Pogled iz Njemačke na izbore u Europskoj uniji: Desničari u usponu, Balkan na čekanju
Foto: Kolaž / Erdin Kadunić/Slavlje u taboru AfD

Evropski izbori značajno su promijenili političku situaciju u Njemačkoj, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba njemačko-bosanski politikolog Erdin Kadunić, član Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) i koordinator za Saveznu Republiku Njemačku.

Puls Europe

Podsjeća da su istraživanja i prije izbora predviđala bolje rezultate za desničarske stranke, ali konačan ishod je, ipak, iznad očekivanja. Naime, desničari su pobijedili na izborima u Austriji, Italiji i Francuskoj, a u Njemačkoj je desničarska nacionalna Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila značajan uspjeh.

"Ubrzo nakon što su objavljene prve projekcije, francuski predsjednik Emmanuel Macron je krenuo u akciju pozivajući na prijevremene izbore krajem juna. U Njemačkoj su se brzo javili snažni glasovi da kancelar Olaf Scholz i njegova semafor-koalicija, također, više nisu održivi. Koliko je zemlja podijeljena pokazali su rezultati izbora po regijama u Njemačkoj. Kršćansko-demokratska (CDU) unija je u zapadnoj Njemačkoj pobijedila u većini izbornih jedinica. S druge strane, u istočnoj Njemačkoj, uz izuzetke u nekoliko mjesta, Alterativa za Njemačku (AfD) je pobijednik izbora", analizira Kadunić.

Glumac iz BiH u ulozi Dražena Petrovića: "Njegov lik me je pratio cijeli život, ništa nije slučajno"

Glumac iz BiH u ulozi Dražena Petrovića: "Njegov lik me je pratio cijeli život, ništa nije slučajno"

Kaže da ovakvi rezultati izbora mogu biti ohrabrujući i za nacionaliste na Balkanu kojih nije malo.

Može se očekivati da će Njemačka na predstojećim izborima biti zauzeta sobom usmjeravajući svoju politiku na očuvanje Evropske unije koja je već pod pritiskom rata u Ukrajini paralelno rješavajući određene ekonomske izazove. Ovakvi rezultati idu na ruku Rusiji koja ima za cilj produbljivanje podjela unutar same EU. Ako ovi izbori pokazuju puls Evrope, onda u narednom periodu možemo očekivati nova iznenađenja na izborima unutar samih članica", upozorio je.

Adnan Ćerimagić za Radiosarajevo.ba o izborima za EP: Politički zemljotres u Europi!

Adnan Ćerimagić za Radiosarajevo.ba o izborima za EP: Politički zemljotres u Europi!

Predsjednici Europske komisije, Ursuli von der Leyen, bit će teško izbjeći dogovor sa desničarskim strankama, smatra Kadunić, što će prije svega tražiti premijerka Italije, Giorgia Meloni.

"Konzervativne stranke stoga moraju praviti kompromise, jer nije za očekivati da će socijaldemokrati i liberali popustiti konzervativcima", istakao je Kadunić.

Šta čeka Balkan?

Izazovi koje ova stranačka konstelacija sa sobom nosi najbolje ilustrira situacija u Njemačkoj.

"Kancelar Olaf Scholz smatra se jednim od najnepopularnijih političara i mnogi Nijemci ne bi glasali za njega da su sutra savezni izbori", prenosi Kadunić stanje u najvećoj europskoj ekonomiji.

"Ovo također otvara novu kadrovsku debatu u samom SPD-u, dok njemački ministar odbrane Boris Pistorius dobija vjetar u leđa za moguću kandidaturu za kancelara".

Prema njegovim riječima zemlje Zapadnog Balkana mogu očekivati manje pažnje Europske unije, što otvara prostor nacionalistima, posebno onim iz Beograda, za nastavak huškačke politike kakvoj svjedočimo posljednjih godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije