Francuska jedina zemlja na svijetu koja je ustavom zaštitila pravo na abortus

1
Radiosarajevo.ba
Francuska jedina zemlja na svijetu koja je ustavom zaštitila pravo na abortus
Foto: EPA - EFE / Francuski zastupnici

Francuski zastupnici u ponedjeljak, 4. marta, su glasali za učvršćivanje prava na abortus u ustavu zemlje, što je prvo globalno koje je dobilo ogromnu podršku javnosti.

Kongres oba doma parlamenta u Versaju utvrdio je da je potrebna većina od tri petine za promjenu nakon što je savladao početni otpor u Senatu orijentiranom na desnicu.

Nakon što je Kongres odobrio taj potez, Francuska  je postala jedina zemlja na svijetu koja je u svom osnovnom zakonu jasno zaštitila pravo na prekid trudnoće.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je prošle godine da će pobačaj - legalan u Francuskoj od 1975. - ugraditi u ustav nakon što je američki Vrhovni sud 2022. poništio pola vijeka staro pravo na proceduru, dozvoljavajući državama da ga zabrane ili umanjuju.

Kada je 1971. počela ozbiljna politička kampanja, "nikad nismo mogli zamisliti da će pravo na abortus jednog dana biti zapisano u ustavu", rekla je za AFP Claudine Monteil, čelnica udruženja Femmes Monde (Žene u svijetu).

Monteil je bio najmlađi potpisnik "Manifesta 343", francuske peticije iz 1971. koju su potpisale 343 žene koje su priznale da su nezakonito prekinule trudnoću, zajedno sa do 800.000 njihovih sunarodnika svake godine, piše France24.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije